Posreduj predlog

Aktualna razprava:

Trenutno ni aktualnih razprav

Pridruži se

RSS zadnje novice evropske-volitve.si RSS novice
RSS zadnje objave na forumu RSS forum

Evropske volitve FaceBook Evropske volitve Youtube twiiter32x32

Vabilo k sodelovanju v spletni razpravi DOVOLJ!

Vaša mnenja in predlogi, kako se razvijati in izboljševati kakovost življenja, obenem pa ostati v mejah, ki nam jih postavljata družba in okolje.
5 prispevkov • Stran 1 od 1

Vabilo k sodelovanju v spletni razpravi DOVOLJ!

OdgovorNapisal/-a Focus, društvo za sonaraven razvoj » 09:29, 28. 07. 2011

Slika

Vabilo k sodelovanju v moderirani spletni razpravi DOVOLJ!


Kako lahko sodelujem?

Vaše prispevke objavite tako, da v posamezni temi razprave KAKOVOSTNO ŽIVLJENJE, GOSPODARSKA RAST, ZAPOSLENOST, NEENAKOST, POTROŠNJA, OKOLJE in POLITIKA izberete okno ODGOVORI. Odprl se vam bo obrazec za vnos prispevka, v katerega vpišete vaše Uporabniško ime oz. ime in priimek (v primeru, da želite ostati anonimni, vpišite ime Gost ali Gostja), Naslov sporočila, Potrditveno kodo in Vsebino sporočila. Prispevek objavite s klikom na Pošlji.

Prispevke lahko objavljate registrirani in neregistrirani uporabniki spletnega foruma. Registrirani uporabniki lahko odpirate nove teme razprave (navodila za odpiranje novih tem so dostopna v rubriki Objavljanje).

Prispevke za objavo v spletni razpravi lahko posredujete tudi na elektronska naslova info@evropske-razprave.si ali info@focus.si.

Pravila in načela spletnega komuniciranja ter informacija o moderiranju
[Prikaži] Celotno besedilo:
Prosimo, da pri objavljanju prispevkov in odpiranju novih tem sledite namenu foruma Evropske razprave ter upoštevate Pravila in načela spletnega komuniciranja na forumu. Dodatne informacije o moderiranju spletnega foruma Evropske razprave so dostopne v rubriki Moderiranje.


Razlogi za razpravo:

Vsi si želimo kakovostnega življenja. Razvoj nam je omogočil kakovostno življenje v nekaterih pogledih, vendar pa je po drugi strani kakovost življenja v številnih pogledih upadala. Res je, da imamo udobna bivališča, varne avtomobile, brezplačno šolanje ali dostop do raznolikih dobrin in storitev, vendar pa imamo tudi stres, nenehno gonjo za zaslužkom, neodplačane kredite, vse bolj nezdravo okolje ter vse manj časa drug za drugega.

Okvir razprave:

Trenutno poteka prenova Strategije razvoja Slovenije, ki se veže tudi na strategijo Evropa 2020. Evropska strategija 2020 govori o rasti – pametni, trajnostni in vključujoči, vendar pa se v EU pojavljajo številni glasovi, ki opozarjajo, da je številne koncepte, med njimi tudi koncept rasti, potrebno postaviti pod vprašaj (npr. http://www.degrowth.eu). V luči priprave in razprave Strategije razvoja Slovenije ter v luči številnih izzivov, s katerimi se soočamo tako na ravni EU, kot na ravni Slovenije, želi projekt Dovolj! izzvati koncepte razvoja, blaginje in kakovostnega življenja ter odpreti platformo za razgovor o tem, kaj za različne ljudi predstavljata koncepta kakovostnega življenja in razvoja. Obenem je potrebno odpreti vprašanja o potrebnih strukturnih reformah, ter s tem omogočiti kritičen razmislek na več ravneh o odločitvah in politikah, ki vplivajo na življenja prebivalcev Slovenije in širše. Sedaj je dobra priložnost, da pogledamo, kako se razvijati in izboljševati kakovost življenja v vseh pogledih, obenem pa ostati v mejah, ki nam jih postavljata družba in okolje.

Vsebina razprave:

Razpravo o Strategiji razvoja Slovenije želimo na širša vprašanja. Zato vam v uvodnem delu razprave postavljamo nekaj tem in vprašanj (Kakovostno življenje, Gospodarska rast, Zaposlenost, Neenakost, Potrošnja, Okolje in Politika), skozi katere želimo začrtati osnovne razvojne izzive in pridobiti vaša mnenja in predloge za rešitve.

Potek in cilji razprave:

Prvi del spletne razprave bo potekal do 10. septembra. Prispele odgovore in predloge bomo povzeto predstavili v drugem koraku razprave, ki bo potekal predvidoma med 15. septembrom in 1. oktobrom. V drugem koraku se bo mogoče opredeliti do prispelih predlogov. Vložki v oba dela razprave bodo zajeti v priporočilih za odločevalce. Priporočila bodo predstavila predlagane rešitve za postavljene izzive. Ta priporočila bodo posredovala pristojnim za pripravo Strategije razvoja Slovenije ter krogu odločevalcev, ki bodo identificirani kot zanimivi za predstavitev predlogov. Nekaj ključnim odločevalcem bomo priporočila poskusili tudi osebno predstaviti, priporočila pa bomo predstavljali tudi preko dogodkov in razprav.

O projektu:

Pobudnik spletne razprave je Focus, društvo za sonaraven razvoj. Spletna razprava poteka v okviru projekta Dovolj!, katerega sofinancira Urad vlade za komuniciranje.

Povezave:

http://ec.europa.eu/europe2020/index_sl.htm
http://www.planbzaslovenijo.si/strategi ... -slovenije
http://www.degrowth.org/Stirring-papers.9.0.html
http://www.scp-responder.eu/about

Vljudno vabljeni k sodelovanju v razpravi!

Focus, društvo za sonaraven razvoj
Sedež: Maurerjeva 7, 1000 Ljubljana
Pisarna: Trubarjeva 50, 1000 Ljubljana
Tel.: 01 5154080, 01 59071325
GSM: 041 291 091
e-mail: info@focus.si
Focus, društvo za sonaraven razvoj
 

Re: Vabilo k sodelovanju v spletni razpravi DOVOLJ!

OdgovorNapisal/-a Vida Ogorelec » 13:07, 23. 08. 2011

(1) Predlagam, da je ena od rubrik tudi celostna - prav v fragmentaciji tematik je eden od izvirnik grehov, saj so ključne povezave in celovitost
(2) Današnja Monbiotova kolumna je prav na temo razprave in res zanimiva, odpira poglede na povezave med modelom gospodarske rasti, finančno, družbeno in ekološko krizo: http://www.monbiot.com/2011/08/22/out-of-the-ashes/
Vida Ogorelec
 

Re: Vabilo k sodelovanju v spletni razpravi DOVOLJ!

OdgovorNapisal/-a Simon Delakorda » 15:37, 23. 08. 2011

Vida,

najlepša hvala za predlog glede celovitega sklopa razprave in za dodatne informacije k vsebini. Prispevek sem posredoval na Društvo Focus, ki je postavilo vsebinski in procesni koncept razprave.

Lep pozdrav,

Simon
Uporabniški avatar
Simon Delakorda
Administrator
 
Prispevkov: 131
Pridružen: 23:19, 20. 06. 2006
Kraj: Logatec

Re: Vabilo k sodelovanju v spletni razpravi DOVOLJ!

OdgovorNapisal/-a Lidija » 16:48, 24. 08. 2011

Hvala za predlog, bomo upoštevali pri postavitvi naslednjega dela razprave. Potrebe po celovitosti se zavedamo, ampak celovitost je včasih potrebno razcepiti na podprobleme, pa se nam je zdelo, da bo bolj 'prebavljivo' postaviti razpravo po rubrikah. LP, Lidija
Lidija
 

Re: Vabilo k sodelovanju v spletni razpravi DOVOLJ!

OdgovorNapisal/-a Gost » 16:29, 06. 09. 2011

Le kratka "replika" na Vidin komentar:
Načeloma bi se glede povezovanja pri marsikaterem področju strinjal z vami, vendar v tem primeru menim, da je popolnoma prav področja razčlenit. Če sem prav dojel in razumel cilj akcije "Dovolj", je namenjena prevsem "vsem posemznikom", torej ne (le) stroki, individualcem (ki povsod in vedno na dolgo in široko pametujejo, naredijo pa malo) in raznim teoretiokom ter filozofom... Potrebno je vsakemu "slovenceljnu" postopoma, temo po temo, in problem po problem (ali izziv če hočete) razložiti vzroke in posledice, ter mu dati misliti. Povprečen predstavnik sodobne družbe se obnaša do okolja in družbene problematike skrajno neodgovorno, ker to pač ni njegov problem. Bo pa morda drugače če bo dojel, da to prerašča v splošen družben problem, za katerim posledice bo trpel tudi sam če ne ukrepa. Tudi otroke najprej učimo z didaktičnimi igračami in raznimi pomagali, preden dojamejo barve, oblike, itd... In ko to razumejo, jih znajo uporabit, morda celo v kakšni igri sestavit. Nato pridejo na vrsto številke, črke,... :) In pri temah, ki jih zajema akcija Dovolj, je večina družbe neodgovoren otrok, v nekaterih primerih celo "nedonošen". Se orpavičujem za šaljiv "ton"... Pa veliko uspeha z Dovolj!
Gost
 


5 prispevkov • Stran 1 od 1

Vrni se na DOVOLJ! Kakšen razvoj za kakovostno življenje?

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron