Posreduj predlog

Aktualna razprava:

Trenutno ni aktualnih razprav

Pridruži se

RSS zadnje novice evropske-volitve.si RSS novice
RSS zadnje objave na forumu RSS forum

Evropske volitve FaceBook Evropske volitve Youtube twiiter32x32

DOVOLJ! PREZAPOSLENOSTI - vaša mnenja in predlogi

Vaša mnenja in predlogi, kako se razvijati in izboljševati kakovost življenja, obenem pa ostati v mejah, ki nam jih postavljata družba in okolje.
3 prispevkov • Stran 1 od 1

DOVOLJ! PREZAPOSLENOSTI - vaša mnenja in predlogi

OdgovorNapisal/-a Focus, društvo za sonaraven razvoj » 09:11, 28. 07. 2011

Slika

Nazaj na izhodišče spletne razprave DOVOLJ! >>

Uvod v temo razprave:

Strokovnjaki in znanstveniki vse bolj pogosto ugotavljajo, da gospodarska rast ne vodi v povečanje zaposlenosti. Povečevanje učinkovitosti dela in tehnološki napredek namreč prevladata nad učinki rasti. Namesto, da bi se zaradi rasti povečalo število zaposlenih, že zaposleni ljudje naredijo več in hitreje, pogosto tudi zaradi izboljšanih tehnologij. Rezultat je naraščajoče število tako brezposelnih, kot tudi tistih, ki trpijo za hudim stresom zaradi prezaposlenosti.

Vprašanji za razpravo:

1. Kaj bi vam predstavljalo kakovostno zaposlenost?

2. Kako zagotavljati kakovostno zaposlenost vseh delovno sposobnih ljudi v Sloveniji?

Kako objavim prispevek?

Vaš prispevek objavite tako, da izberete okno ODGOVORI. Odprl se vam bo obrazec za vnos prispevka, v katerega vpišete vaše Uporabniško ime oz. ime in priimek (v primeru, da želite ostati anonimni, vpišite ime Gost ali Gostja), Naslov sporočila, Potrditveno kodo in vsebino sporočila. Prispevek objavite s klikom na Pošlji.

Prispevke za objavo na forumu lahko posredujete tudi na elektronska naslova info@evropske-razprave.si in info@focus.si.

Prosimo, da pri objavljanju prispevkov sledite namenu foruma Evropske razprave ter upoštevate Pravila in načela spletnega komuniciranja na forumu. Dodatne informacije o moderiranju spletnega foruma Evropske razprave so dostopne v rubriki Moderiranje.

Vljudno vabljeni k sodelovanju v razpravi!
Focus, društvo za sonaraven razvoj
 

Re: DOVOLJ! PREZAPOSLENOSTI - vaša mnenja in predlogi

OdgovorNapisal/-a Gostja » 00:39, 20. 08. 2011

Kakovostna zaposlitev pomeni, da delaš 4-8h na dan, odvisno od količine dela in nujnosti, družinskih obveznosti ter psihične/fizične sposobnosti. Delaš stvari, ki te napolnijo in hkrati delaš nekaj fizičnega, npr. pometaš pločnike okoli pisarne, da se razgibaš. Ali pa popraviš sodelavki kolo. NE delaš za denar, ker se počutiš varnega, tudi če se ti kaj zgodi, da nisi v eč sposoben za delovno mesto. Idealna je tudi večja fleksibilnost in menjava služb na 5 let, saj le tako ne zaspiš.
Gostja
 

Re: DOVOLJ! PREZAPOSLENOSTI - vaša mnenja in predlogi

OdgovorNapisal/-a focus » 15:28, 09. 09. 2011

Možne rešitve:

- Eden od možnih odgovorov je vplivanje na zaposlovanje preko drugih politik, ne pa preko rasti BDP. Javnofinančna reforma, ki bi davčno razbremenila delo in obremenila naravne vire, bi verjetno predstavljala boljši ukrep za povečanje zaposlovanja.
 
- Drugi možen odgovor je skrajšanje delovnega časa, ki namesto k večjim dohodkom in večji potrošnji pripelje do boljše uravnoteženosti med delom in prostim časom. Prerazporeditev zaposlitve skozi krajši delovni teden lahko naslovi tako problem preobremenjenosti z delom, kot tudi problem brezposelnosti. Študije o zadovoljstvu ugotavljajo, da povečanje potrošnje ne vodi k večjemu zadovoljstvu. Trenutni vzorec dela in potrošnje uničuje blagostanje, saj vodi v preobremenjenost, krhanje družbenih vezi in pomanjkanje časa za osebni razvoj.
 
- Tretji odgovor je manjši pritisk na nenehno povečevanje produktivnosti. Podobno kot z nenehno rastjo gospodarstev pridemo do različnih omejitev, je tudi nenehno povečevanje produktivnosti omejeno. Pritisk na povečanje učinkovistosti ima kot rezultat stres in vse manj časa za razvoj, razen tega pa ne zagotavlja kakovosti opravljenega dela.
focus
 


3 prispevkov • Stran 1 od 1

Vrni se na DOVOLJ! Kakšen razvoj za kakovostno življenje?

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron