Posreduj predlog

Aktualna razprava:

Trenutno ni aktualnih razprav

Pridruži se

RSS zadnje novice evropske-volitve.si RSS novice
RSS zadnje objave na forumu RSS forum

Evropske volitve FaceBook Evropske volitve Youtube twiiter32x32

DOVOLJ! ONESNAŽENOSTI - vaša mnenja in predlogi

Vaša mnenja in predlogi, kako se razvijati in izboljševati kakovost življenja, obenem pa ostati v mejah, ki nam jih postavljata družba in okolje.
3 prispevkov • Stran 1 od 1

DOVOLJ! ONESNAŽENOSTI - vaša mnenja in predlogi

OdgovorNapisal/-a Focus, društvo za sonaraven razvoj » 09:04, 28. 07. 2011

Slika

Nazaj na izhodišče spletne razprave DOVOLJ! >>

Uvod v temo razprave:

Naš planet lahko prenese le določeno raven pritiskov na okolje, preden se globalno ravnovesje naravnih sistemov poruši. Gospodarska rast je glavni motor okoljskega uničenja, saj zahteva porabo naravnih virov po eni strani, po drugi strani pa za seboj pušča gore odpadkov in onesnaženje. Črpanje naravnih virov pa ni le okoljski problem, saj pogosto vodi tudi do hudih družbenih problemov, kot so kršenje človekovih pravic, nevzdržni delovni pogoji in nepravična plačila delavcem.

Kljub ogromnemu tehnološkemu napredku in povečanju učinkovitosti na številnih področjih, se trend uničevanja okolja pod pritiskom gospodarske rasti ni zaustavil. Povečanje učinkovitosti tehnologij je pogosto izničeno s spremembo obnašanja ljudi, kar vodi v absolutno povečanje rabe virov.

Vprašanji za razpravo:

1. Kaj lahko naredimo, da ostanemo znotraj meja, ki nam jih postavlja planet?

2. Kako premostiti razkorak med zavedanjem okoljskih problemov in odgovornim ravnanjem z okoljem?


Kako objavim prispevek?

Vaš prispevek objavite tako, da izberete okno ODGOVORI. Odprl se vam bo obrazec za vnos prispevka, v katerega vpišete vaše Uporabniško ime oz. ime in priimek (v primeru, da želite ostati anonimni, vpišite ime Gost ali Gostja), Naslov sporočila, Potrditveno kodo in vsebino sporočila. Prispevek objavite s klikom na Pošlji.

Prispevke za objavo na forumu lahko posredujete tudi na elektronska naslova info@evropske-razprave.si in info@focus.si.

Prosimo, da pri objavljanju prispevkov sledite namenu foruma Evropske razprave ter upoštevate Pravila in načela spletnega komuniciranja na forumu. Dodatne informacije o moderiranju spletnega foruma Evropske razprave so dostopne v rubriki Moderiranje.

Vljudno vabljeni k sodelovanju v razpravi!
Focus, društvo za sonaraven razvoj
 

Re: DOVOLJ! ONESNAŽENOSTI - vaša mnenja in predlogi

OdgovorNapisal/-a Gost » 00:32, 20. 08. 2011

Na prvo žogo se ponuja odgovor, da je potrebno omejiti populacijo ljudi na zemlji. Vendar mislim, da je rojevanje nekaj najbolj naravnega, kar je sploh še ostalo človeku. In če se vračamo k prvinskosti, potem pustimo človeku vsaj še nekaj nagonskega, biološkega.

Menim, da bi morali najprej omejiti razsipen način življenja, zahodnjaški če hočete. Če bi vsi živeli s porabo dobrin kot jih ima npr. povprečen Nigerijec/Nigerijka, bi nas bilo lahko 10 milijard, pa naš planet še vedno imel nekaj zalog. Kapitalističen način življenja in razmišljanja pa je daleč od tega, da bi se vedel sonaravno do planeta.

No, narava si pomaga na svoj način. Poplave, cunamiji, suše. Ljudje umirajo. NA žalost tisti, ki so najmanj krivi za te katastrofe. In tisti, ki smo največji krivci, še naprej mirno živimo življenje, ki povzroča na drugem koncu sveta grozne posledice. Ljudje na Afriškem rogu umirajo, Evropejci pa zakupujejo plantaže v keniji, kjer bodo pridelovali poljščine za biogorivo. Zato, ker se je nekdo enkrat odločil, da je biogorivo dobro za okolje in klimatske spremembe. Je pa najbrž dvakrat slabše od nafte, v vseh pogledih, posebej zaradi odžiranja kakovostnih zemeljskih površin hrani. Groza!
Gost
 

Re: DOVOLJ! ONESNAŽENOSTI - vaša mnenja in predlogi

OdgovorNapisal/-a focus » 15:34, 09. 09. 2011

Na onesnaženost in okolje na sploh:
- Koncept rasti postaviti pod vprašaj
- zmanjšati pritisk na planet, tako skozi bolj učinkovito, kot tudi skozi manjšo rabo virov – zmanjšanje potrošnje!
focus
 


3 prispevkov • Stran 1 od 1

Vrni se na DOVOLJ! Kakšen razvoj za kakovostno življenje?

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron