Posreduj predlog

Aktualna razprava:

Trenutno ni aktualnih razprav

Pridruži se

RSS zadnje novice evropske-volitve.si RSS novice
RSS zadnje objave na forumu RSS forum

Evropske volitve FaceBook Evropske volitve Youtube twiiter32x32

Uvedba evra v Sloveniji (splošno)

Evropski parlament je sprejel zakonodajno resolucijo o uvedbi enotne valute v Sloveniji 1. januarja 2007 – kakšne bodo pozitivne in negativne posledice uvedbe evra za slovenske državljane?

Moderator: Simon Delakorda

14 prispevkov • Stran 1 od 31, 2, 3

Uvedba evra v Sloveniji (splošno)

OdgovorNapisal/-a Simon Delakorda » 23:05, 29. 06. 2006

Spoštovani udeleženci razprave,

v imenu moderatorske ekipe vas lepo pozdravljam v spletni razpravi na temo Uvedba evra v Sloveniji. Namen razprave je zbrati vaše poglede, stališča in pričakovanja o zamenjavi slovenskega tolarja s skupno valuto evro.

Vabim vas, da posredujete vaša mnenja o tem, katere bodo pozitivne in/ali negativne posledice evra za blaginjo slovenskih državljanov in kvaliteto naših življenj. Prav tako lahko zapišete svoje občutke o tem, ali bo uporaba evra okrepila vašo istovetnost z Evropsko unijo in pripadnost evropskemu državljanstvu. Več o vsebini razpravne teme in izhodiščnih vprašanjih si lahko prebere v razpravnem gradivu.

V razpravo lahko posredujete tudi povezave na relevantne tuje in domače spletne strani ter gradiva. Takšen primer je spletna stran Evro-za vse nas.

Hkrati vas prosim, da v razpravi upoštevate pravila in načela spletnega komuniciranja, s katerimi ste se seznanili v postopku registracije.

Želim vam prijetno razpravljanje!

Simon Delakorda, moderator
Zadnjič spremenil Simon Delakorda, dne 13:40, 01. 08. 2006, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Simon Delakorda
Administrator
 
Prispevkov: 131
Pridružen: 23:19, 20. 06. 2006
Kraj: Logatec

Re: Uvedba evra v Sloveniji

OdgovorNapisal/-a Mateja Grča » 22:23, 02. 07. 2006

Najprej pozdrav forumu!

Evro. Dogodek v mestu Gogi, na katerega vsi čakamo in sploh ne vemo kaj prevzaprav lahko pričakujemo. Veliko je sklepanja glede na izkušnje menjave valute v sosednji Italiji, kjer je krepko udarilo po mošnjičku državljanov. Upajmo, da spremembe pri nas ne bodo tako drastične.

Slovenci se ne zavedamo dovolj svoje identitete, zato si večina povprečnih državljanov izgube tolarja sploh ne bo jemala k srcu. Upam si trditi, da bo večini lažje, saj ob nakupih in potovanjih v tujino ne bo potrebno več iskati menjalnic ali pa čakati na bankah.

Nekateri bomo kakšen bankovec definitivno spravili za spomin na stare čase...in predvsem, kupili nove denarnice v upanju, da bodo čim težje.

Jaz pravim samo to-VIDEMUS!

Lp, Mateja
Zadnjič spremenil Mateja Grča, dne 18:58, 29. 09. 2006, skupaj popravljeno 1 krat.
Mateja Grča
Razpravljalec/ka
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 21:45, 02. 07. 2006

Re: Uvedba evra v Sloveniji

OdgovorNapisal/-a Tomaž Štoka » 18:31, 07. 07. 2006

Lep pozdrav vsem sodelujočim v tem forumu!

Leto 2007 bo prelomno za Slovence in Slovenke, dobili bomo novo valuto-Euro.
Najverjetneje bomo vsi imeli začetne težave pri sprejemanju eura, zato je pomembno, da
se državljane pripravi na ta prehod. Eden izmed problemov je, da ljudje v trgovinah premalo spremlajo označbe cen v eurih(izjema je starejše prebivalstvo). Zaradi spregledbe teh cen bodo državljani po uvedbi nove valute še zmeraj preračunavali eure v tolarje. Zato mislim, da bi morali prebivalstvo obveščati, da naj  spremljajo tudi cene v eurih, saj bo ljudem prihranjeno preračunavanje, ob tem pa bodo bolj zaupali trgovcem, da le-ti ne višajo cen.
Zadnjič spremenil Tomaž Štoka, dne 18:37, 07. 07. 2006, skupaj popravljeno 1 krat.
Tomaž Štoka
Razpravljalec/ka
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 17:56, 07. 07. 2006

Uvedba evra v Sloveniji

OdgovorNapisal/-a Sis » 16:59, 19. 07. 2006

Ja, to neizogibno dejstvo, da bodo prav kmalu naše denarnice krasili le še euri mi nekako ni najbolj všeč. Kot smo mnogi že ugotovili, smo slovenci premalo ponosni na svojo domovino in pa tudi na svojo valuto. Najbolj me morda skrbi, poleg tega da je večina dežel, ki imajo za plačilno sredstvo Euro, zgubila na standardu in to da nekatere že zelo naglas kričijo, da se bodo Euru odpovedali. Nikakor se ne pustim prepričati z argumentom, da so bili njihovi finančniki toliko manj sposobni izvesti prehod kot naš Bajuk.

Gotovo je, zgubili bomo tolar, verjetno še malce zavesti. Pridobili bomo nekaj ugodnosti pri mednarodnih transakcijah, kaj dosti več pa mislim da ne.

Tolar je zakon, za tistih par eurov pa tudi v vrsti počakam, če ne plačujem s kreditno kartico.
Sis
Razpravljalec/ka
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 16:51, 19. 07. 2006

Re: Uvedba evra v Sloveniji

OdgovorNapisal/-a Rok Us » 15:51, 21. 07. 2006

Lep pozdrav druščini na forumu.

Upam da se bo v kratkem povečala.

Nekaj časa že spremljam in sodelujem v spletni razpravi o EU na Evropskem debatnem forumu. Sam se štejem med člane pro-EU tabora. Bil sem kar nekoliko razočaran, ko sem opazil, da je obisk slovenske strani na forumu zelo nizek. Zato sem večino svojih prispevkov podal na angleški strani. Nekaj časa sem sodeloval tudi v razpravi v okviru bloga podpredsednice EC, pa tudi pri nedavno odprtemu blogu našega evropskega komisarja.

http://weblog.jrc.ec.europa.eu/page/wallstrom
http://ec.europa.eu/comm/coreservices/forum/index.cfm?forum=debateeurope&lang=en
http://ec.europa.eu/comm/coreservices/forum/index.cfm?forum=debateeurope&lang=sl
http://weblog.jrc.ec.europa.eu/page/potocnik


Zdaj pa o euru:

menim, da bo v vsakdanjem življenju euro sicer na začetku povzročil manjše nevšečnosti a le te bodo kmalu pozabljene. Ugodnosti evra verjetno ne bodo tako zelo očitne kot začasne nevšečnosti, bodo pa dobro vplivale na življenje Slovencev. Seveda je najboljočitna ugodnost ta, da nam ne bo več treba menjavati denarja za obiske sosednjih držav. Med manj očitne pa lahko štejemo dejstvo, da menjavanje domače valute v devize ne bo več potrebno za stabilno varčevanje, podjetja ne bodo več plačevaja provizije za tuje posle, zato bo gospodarstvo lažje trgovalo, kar bo prineslo več delavnih mest. Kar pa se tiče izgube narodne zavesti je potrebno izpostaviti, da bodo sedaj simboli slovenstva (knežji kamen, primož trubar, plečnikov parlament...) po vsej evropi legalno plačilno sredstvo in tako zagotovili nešemu narodu zasluženo enakopravno mesto v Evropi ob strani tistih narodov, ki so nas v preteklosti skušali razbliniti v neobstoj. To pa je ena največjih zmag našega malega naroda.

Prvotna 12-terica je imela z uvedbo mednarodne valute nemalo težav. To je razumljivo, saj je zadeva prva svoje vrste. Tudi mi bomo imeli nekaj težav-to je neizogibno, a  če se bomo učili iz napak drugih jih bomo mi naredili bistveno manj.

Lp!
Uporabniški avatar
Rok Us
Razpravljalec/ka
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 15:12, 21. 07. 2006
Kraj: stranje (kamnik)

Re: Uvedba evra v Sloveniji

OdgovorNapisal/-a sm56 » 11:11, 24. 07. 2006

Slovenija bi morala - še toliko bolj kot v I, D, ker so deli trga pri nas povsem mono in oligopolistični - uvesti začasno "Euro policijo" in uvesti moratorij na kartelne podražitve v prehodnem pasu.
= dati denar potrošniškim organizacijam, da lahko spremljajo prehod in javno v medijih preko zakupljenega prostora oznanjajo "euro-dobičkarje".

Če je seveda državnemu aparatu kaj do blagostanja potrošnikov...
sm56
Razpravljalec/ka
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 09:59, 24. 07. 2006

Naslednja

14 prispevkov • Stran 1 od 31, 2, 3

Vrni se na Nov denar - nove cene? Uvedba evra v Sloveniji

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron