Posreduj predlog

Aktualna razprava:

Trenutno ni aktualnih razprav

Pridruži se

RSS zadnje novice evropske-volitve.si RSS novice
RSS zadnje objave na forumu RSS forum

Evropske volitve FaceBook Evropske volitve Youtube twiiter32x32

Škodljiva okoljska zakonodaja v Sloveniji

Vabljeni k posredovanju vprašanj za slovenske poslance in poslanki v Evropskem parlamentu. Njihovi odgovori bodo objavljeni v tej temi.
2 prispevkov • Stran 1 od 1

Škodljiva okoljska zakonodaja v Sloveniji

OdgovorNapisal/-a Simon Delakorda » 08:45, 12. 05. 2010

ga. Metka Jenčič Medvešek iz društva Eko krog je 15.4.2010 prek e-pošte za spletni forum posredovala naslednje vprašanje za slovenska poslanca v Evropskem parlamentu mag. Tanjo Fajon in Lojzeta Peterleta:

EKO KROG – društvo za naravovarstvo in okoljevarstvo
Ravenska vas 3
1410 Zagorje ob Savi

Evropska poslanca
Ga. Tanja Fajon
G. Lojze Peterle

Trbovlje, 15.4.2010

Zadeva: ŠKODLJIVA OKOLJSKA ZAKONODAJA V SLOVENIJI

Spoštovani!

26.marca 2010 je v Zagorju ob Savi potekal forum z naslovom Pravica do zdravja v Zasavju in Evropski uniji. Na njem je bilo preko spletne klepetalnice opozorjeno tudi na nekatere dele slovenske zakonodaje, ki cementarnam omogočajo veliko večje onesnaževanje okolja kot ostalim industrijskim virom emisij snovi v zrak. Zanimalo nas je vaše mnenje o poenotenju zgornjih meja onesnaževanja za vse enako, da cementarne ne bodo priviligirane, ter da prebivalci, ki živijo v bližini cementarn ne bodo v neenakopravnem položaju do ostalih. V nadaljevanju navajamo nekatere najbolj očitne anomalije in privilegije cementne industrije v slovenski zakonodaji.

Najbolj očitne anomalije in privilegiji cementne industrije v slovenski zakonodaji (celotno besedilo, pdf, 130 kb):
1. Emisije kancerogenega benzena
2. Emisije TOC
3. Emisije ogljikovega monoksida CO
4. Emisije NOx (dušikovi oksidi)
5. Emisije prahu
6. Okoljevarstveno dovoljenja za kamnolome

Prosimo oba evropska poslanca, če lahko preverita, ali tudi v evropski zakonodaji najdemo takšne pomanjkljivosti, ali so pravilniki in uredbe, ki omogočijo nekaterim več pravic, kot drugim, sploh zakoniti in preko svojih služb sprožita preverjanje zakonitosti in skladnosti Uredbe o emisiji snovi v zrak iz naprav za proizvodnjo cementa (Uradni list RS, št.34/2007) in cementarnam prilagojenih členov Uredbe o emisiji snovi v zrak iz sežigalnic odpadkov in pri sosežigu odpadkov (Uradni list RS, št. 50/01, 56/02, 84/02 in 41/04) z EU direktivo o sežiganju odpadkov.

Priloga:
prevod

Omenjena zakonodaja:
- Uredba o emisiji snovi v zrak iz sežigalnic odpadkov in pri sosežigu odpadkov (Uradni list RS, št. 50/01, 56/02, 84/02 in 41/04)
- Uredba o emisiji snovi v zrak iz naprav za proizvodnjo cementa (Uradni list RS, št. 34/2007).
- Uredba o emisiji snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja (Uradni list RS, št. 31/07, 70/08, 61/09)

S spoštovanjem

Metka Jenčič Medvešek Eko krog
Uporabniški avatar
Simon Delakorda
Administrator
 
Prispevkov: 131
Pridružen: 23:19, 20. 06. 2006
Kraj: Logatec

Re: Škodljiva okoljska zakonodaja v Sloveniji

OdgovorNapisal/-a mag. Tanja Fajon » 08:55, 12. 05. 2010

Odgovor evropske poslanke mag. Tanje Fajon, ki je bil posredovan prek e-pošte za objavo na forumu dne 7. maja 2010. Odgovor je dostopen tudi v pdf datoteki Lafarge Cement odgovor (91 kb). Odgovor objavil na forumu: Simon Delakorda, moderator.

Slika
Vir: http://www.tanja-fajon.eu/fotografije/

Ljubljana, 5. Maj 2010

Spoštovana gospa Metka Jenčič Medvešek!

Hvala za vaše pismo in zaskrbljujoče podatke, ki ste jih navedli in ki so vsekakor vredni pozornosti. Če se ne motim, se je pred časom o nekaterih škodljivih posledicah obratovanja Lafarge Cementa že pisalo v slovenskih medijih.

Podatki, ki jih navajate, so povzeti iz slovenske zakonodaje. Seveda pa je treba, če naj Tanja Fajon kot poslanka Evropskega parlamenta kakorkoli ukrepa na evropski ravni, ugotoviti, ali na tem področju obstaja skupna evropska zakonodaja.

Osebno sem preverila, ali službe na Evropski komisiji (ta je namreč pristojna za nadzorovanje izvajanja skupne zakonodaje), preverjajo tovrstne zadeve in odgovorili so mi, da ne.

Upam, da mi ne boste zamerili, če rečem, da je za poslanko oz. njeno maloštevilno ekipo preprosto nemogoče, da bi preverjali urejenost tako podrobnega segmenta v posameznih državah članicah.

Vendar pa imate možnost, da kot državljanka nekatere podatke preverite sami.

Zakonodaja s področja okolja je objavljena na spletni strani Generalnega direktorata za okolje glede na posamezno področje (opredeljeno kot "policies"). Konkretno glede sežiganja odpadkov je pristojna direktiva opisana na spletni strani:
http://ec.europa.eu/environment/air/pollutants/stationary/wid.htm.

Če menite, da Slovenija krši evropsko zakonodajo, lahko pri Evropski komisiji vložite pritožbo zoper državo članico zaradi katerega koli ukrepa (zakonov ali drugih predpisov) ali ravnanja, ki je po vašem mnenju nezdružljivo z določbami ali načeli evropskega pravnega reda.

Ob sumu kršenja določil ali načel prava EU se lahko na Evropsko komisijo obrnete s formalno pritožbo (v enem izmed uradnih jezikov EU, torej tudi v slovenščini), obrazec je objavljen na naslovu
http://ec.europa.eu/community_law/your_rights/your_rights_forms_sl.htm.

Dopustne so samo pritožbe, ki se nanašajo na kršitve prava EU s strani držav članic.

Vsakdo, ki meni, da sta ukrep ali upravna praksa nezdružljiva s pravom EU, pa je pozvan, da že pred vložitvijo pritožbe ali istočasno z njo uporabi tudi pravna sredstva pri nacionalnih upravnih ali sodnih organih, vključno z nacionalnim varuhom človekovih pravic in/ali razpoložljivimi postopki arbitraže in poravnave.

Obrazec se lahko pošljete:
- po elektronski pošti na naslov:
SG-PLAINTES@ec.europa.eu

- z navadno pošto na naslov:
Evropska komisija/European Commission
(za generalnega sekretarja; to the attention of the Secretary General)
Rue de la Loi 200
B-1049 Bruselj, BELGIJA

- predloži se ga lahko tudi na Predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji na naslov:
Predstavništvo Evropske komisije
Breg 14
SI - 1000 Ljubljana

Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta imajo sicer možnost posredovati ustno ali pisno vprašanje Evropski komisiji, vendar mora biti že izdelano.

Zato bomo veseli, če nam boste posredovali izsledke in tako omogočili, da se poslanka na Evropsko komisijo obrne z že izdelano konkretno primerjavo oz. primerom kršitve evropske zakonodaje.

To bi bil vsaj začetni korak v reševanju problema, ki vas, verjamem, zelo bremeni.

Z lepimi pozdravi,

Maja Kezunovič Krašek
asistentka poslanke
mag. Tanja Fajon
 


2 prispevkov • Stran 1 od 1

Vrni se na Odgovori poslancev/k v EP na vaša vprašanja

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron