Posreduj predlog

Aktualna razprava:

Trenutno ni aktualnih razprav

Pridruži se

RSS zadnje novice evropske-volitve.si RSS novice
RSS zadnje objave na forumu RSS forum

Evropske volitve FaceBook Evropske volitve Youtube twiiter32x32

Vprašanji glede enakosti spolov

Vabljeni k posredovanju vprašanj za slovenske poslance in poslanki v Evropskem parlamentu. Njihovi odgovori bodo objavljeni v tej temi.
2 prispevkov • Stran 1 od 1

Vprašanji glede enakosti spolov

OdgovorNapisal/-a Sonja Lokar » 18:47, 12. 02. 2010

Spoštovana poslanka ga. Tanja Fajon, spoštovani poslanec g. Jelko Kacin!

Imam dve vprašanji:

1. Podatki o poteku tranzicije v vseh nekdanjih komunističnih in socialističnih evropskih državah kažejo, da se je Berlinski zid zrušil na ženske. To se je posebej nazorno videlo v deležih žensk v prvih svobodno izvoljenih parlamentih, ki so strmoglavili, naprimer na jugu Evrope, pod 7 odstotkov. V vseh državah, kjer so padli pod 5% smo dobili odprte državljanske oborožene konflikte ali vojne za teritorije.
Evropska komisija ni z nobenim projektom podprla delovanja Delovne skupine za enakost spolov v Paktu stabilnosti, ki je s pomočjo nekaj držav donatork (Norveške, Švice, Italije, Avstrije, Nemčije, Danske, Grčije) v desetih letih (1999 -2009) pomagala okrepiti organiziraniost žensk, da so si izborile kvote v 7 državah jugovzhodne Evrope in poprečje poslank v parlamentih v tej regiji dvignile s 7 na 20%. Pakt stabilnosti je lani ugasnil, operativno ga je zamenjal Regionalni center za sodelovanje v Srajevu, s katerim sodelujeta tudi Evropski parlament in Evropska komisija.Delovna skupina za enakost spolov sicer še vedno dobiva dovolj projektov, s katerimi lahko usposablja parlamentrke in političarke, ne pa tudi za delo, ki bi dvigalo žensko gibanje v bazi. Pomanjkanje tega dela že izpodkopava in slabi dosežke zadnjih 10 let. V BiH naprimer, se je odstotek poslank spet spustil z 28 na 14%, vlada pa je ostala brez ministric, v Makedoniji spet nimajo nobene županje, čeprav so že imeli tri in tako dalje.Šibka državna telesa, ki delajo za enkost spolov so se znašla v praznem prostoru in postajajo sama sebi namen. Tudi dobri zakoni, ki vsebujejo določbe o enakosti spolov, in se postopoma sprejemajo, ostajajo mrtve črke na papirju, kajti kjer ni tožnika, tudi ni sodnika!

Kako nam lahko pomagata prepričati Evropsko komisijo, da je potrebno pošteno podpreti Delovno skupino za enakost spolov, da bo lahko spet razvijala dejavnost ženskih gibanj v tej regiji od spodaj navzgor?

2. Evropska unija ima v vseh svojih dokumentih zapisano, da je doseči dejasnko enakost žensk in moških v vseh organih odločanja ena od njenih prioritet. Kljub temu nima nobenega mehanizma niti posebnega programa, s katerim bi poskrbela, da se ta prioriteta tudi uresniči. Ne prakticira se niti metode konkretno določenih in časovno opredeljenih ciljev, kot so naprimer postavljeni v Lisbonski strategiji za zaposlovanje ali v Barcelonskih ciljih za otročko varstvo.
Če bomo nadaljevali na način, kot smo to počeli doslej, bomo potrebovali za to, da se v EP doseže pariteta še najmanj 15 let, za to, da se poprečje v parlamentih 27 držav članic EU dvigne s sedanjih 23 na 50% pa kar 50 let!. Podobno po polževo se spreminja tudi delež žesnk v EK, da o tem , da so vsa ključna individualna mesta v EU očitno rezervirana za moške niti ne govorim.
Ženski lobi Slovenije si z Evropskim ženskim lobijem že dve leti prizadeva, da bi Evropska komisija ustnovila poseben projekt za politčno opolnomočenje žensk, podoben projektu Daphne, s katerim bi sistematično financirala vsa prizadevanja, da se uzakoni pariteta za vsa politična telesa na vseh ravneh v EU in v sedanjih in bodočih članicah EU. ŽLS si tudi prizadeva, da se na ravni EU s podporo takega projekta ustanovi velika ženska koalicija, ki bi naredila in vodila izvajanje strategije za uzakonjanje paritete v Evropi. To kaolicijo bi sestavljale ženske skupine vseh strankarskih grupacij v EP, ki bi se hotele pridružiti, ženska organizacija v ETUC in Evropski ženski lobi.

Ali sta pripravljena pomagati pri uresničenju teh dveh zamislih in kaj sta pripravljena konkretno naredititi?, naprimer v okviru svojih strankarskih družin?


Sonja Lokar
Sonja Lokar
Razpravljalec/ka
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 18:44, 12. 02. 2010

Re: Vprašanji glede enakosti spolov

OdgovorNapisal/-a mag. Tanja Fajon » 13:05, 19. 02. 2010

Spoštovana gospa Sonja,

pošiljam vam odgovor poslanke na vaši vprašanji.

Lepo vas pozdravljam in se veselim nadaljnjega sodelovanja.

Maja Kezunovič Krašek
asistentka poslanke Tanje Fajon

*****

Slika
Vir: http://www.tanja-fajon.eu/fotografije/

Odgovorila vam bom na obe vprašanji hkrati.

Popolnoma se strinjam, da je politično opolnomočenje žensk na Z Balkanu izjemno pomembno, še posebej v luči približevanja teh držav Evropski uniji.

Strinjam se tudi, da je kljub številnim dokumentom, ki so bili sprejeti v zvezi z izboljševanjem enakosti moških in žensk v Evropski uniji, težko razbrati, kateri je tisti vodilni program in z njim osnovni mehanizem, ki bi to pomagal uresničevati.

Ena od konkretnih možnosti, ki jih imam kot poslanka, je uvrstitev omenjene problematike oz. vprašanja na dnevni red plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta, in sicer na tri načine:

- kot enominutni govor

- kot poslansko vprašanje Evropski komisiji (oz. Viviane Reding, komisarki, zadolženi za vprašanja enakosti moških in žensk) za pisni odgovor

- kot poslansko vprašanje Evropski komisiji za ustni odgovor z razpravo (vprašanje je v tem primeru vloženo v imenu odbora, politične skupine ali pa skupine poslank in poslancev).

Na vsak način je treba seveda poiskati zaveznike, torej poslanke in poslance, ki so pripravljeni podpreti omenjene pobude, vhodna vrata za to v Evropskem parlamentu predstavlja Odbor za pravice žensk in enakost spolov (FEMM).

Odbor je pravkar v fazi priprave javne razprave na temo "Nove EU strategije na poti k enakosti spolov". Razprava bo povezana s samoiniciativnim poročilom Odbora, v katerem so opisani predlogi, priporočila in iniciative za novo EU strategijo spolov, temelječo na oceni rezultatov "Načrta za enakost". Ta se zaključuje prav z letošnjim letom. Razprava bo sestavljena iz dveh panelov: prvi bo namenjen prepoznavanju ciljev in prednostnim nalogam, drugi pa orodjem oz. instrumentom za učinkovito EU strategijo enakosti spolov.

Pripravljena sem proučiti najprimernejši način za svoje delovanje in se v izbrani smeri v naslednjih mesecih na tem področju tudi angažirati.

Ena od možnosti je tudi seznanitev poslank in poslancev z zaključki oziroma izsledki tematskega elektronskega državljanskega foruma, ki ga pripravlja Inštitut za elektronsko participacijo v sodelovanju z Informacijsko pisarno Evropskega parlamenta. Kot "nosilka" foruma bom aktivno in redno vpeta v izmenjavo stališč z državljani in seveda verjamem, da se boste v to izmenjavo vključili. Forum bo začel delovati marca in bo trajal do junija ter bo sovpadal s španskim predsedovanjem Svetu EU, to pa ima, kot veste, enakost spolov za eno glavnih prednostnih nalog.

Načeloma se tudi strinjam s pobudo za ustanovitev velike ženske koalicije, o omenjenem projektu v okviru Komisije, za katerega si prizadevate, pa se moram še dodatno poučiti. Ena od priložnosti za to bo verjetno tudi omenjeni forum.

Dovolite le še opombo, da pri aktivnosti za enakost spolov organizacije in njihovi pobudniki ne bi smeli pozabiti na izmenjavo dobrih praks, izkoriščanje socialnih mrež in pa izrabo možnosti, ki jih ponuja Evropski institut za enakost spolov. Z dobrimi predlogi bi lahko usmerjali njegovo delovanje, ki še ni v popolnosti zaživelo.

In nenazadnje: ko govorimo o vprašanjih enakosti spolov, ne smemo pozabiti na moške: tako na njihovo osveščanje in izobraževanje o tematiki, kot (in to se mi zdi izjemno pomembno in veliko premalo upoštevano) na njihovo polno in angažirano vključevanje v vse vrste aktivnosti, ki bi izboljšale rezultate na tem področju.


mag. Tanja Fajon
Poslanka v Evropskem parlamentu
http://www.tanja-fajon.eu/
mag. Tanja Fajon
 


2 prispevkov • Stran 1 od 1

Vrni se na Odgovori poslancev/k v EP na vaša vprašanja

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron