Posreduj predlog

Aktualna razprava:

Trenutno ni aktualnih razprav

Pridruži se

RSS zadnje novice evropske-volitve.si RSS novice
RSS zadnje objave na forumu RSS forum

Evropske volitve FaceBook Evropske volitve Youtube twiiter32x32

26. marec 2010: Spletni video prenos foruma

Prostor za informacije in razprave, ki še niso objavljene na forumu. Registrirani uporabniki lahko odpirajo svoje teme razprav o EU.
4 prispevkov • Stran 1 od 1

26. marec 2010: Spletni video prenos foruma

OdgovorNapisal/-a Simon Delakorda » 23:55, 15. 03. 2010

Slika

Spletni video prenos Državljanskega foruma iz Zagorja ob Savi

Vljudno vabljeni k ogledu in sodelovanju v spletnem video prenosu Državljanskega foruma z naslovom "Pravica do zdravja v Zasavju in EU", ki bo potekal v Regionalnem centru za razvoj v Zagorju ob Savi. Spletni video prenos bo omogočen v petek, 26. marca 2010 ob 16.50 uri prek spletne strani http://www.evropske-razprave.si/video-prenos-zagorje.

Vzporedno z video prenosom bo odprta moderirana spletna klepetalnica, prek katere bodo imeli gledalci možnost v živo posredovati vprašanja evropski poslanki Tanji Fajon (S&D/SD) in evropskemu poslancu Lojzetu Peterletu (EPP/NSi).

Udeleženci in udeleženke foruma bodo z evropskima poslancema izmenjali stališča, vprašanja, predloge, komentarje o problematiki zdravja prebivalcev Zasavja, poslanca pa jim bosta predstavila rešitve, ki jih za izboljšanje zdravja prebivalcev in prebivalk EU, pripravlja Evropski parlament.

Vljudno vabljeni, da v tej temi prek povezave http://www.evropske-volitve.si/forum/post/reply.html?f=28&t=129 posredujete vaša vprašanja za evropskega poslanca in poslanko že sedaj (vprašanja lahko prek forumskega obrazca posredujete brez registracije na forum, moderator dogodka pa jih bo posredoval evropski poslanki in poslanki v živo na dogodku). Vaša vprašanja za objavo na forumu lahko posredujete tudi na elektronski naslov info@evropske-razprave.si.

Teme foruma:

Vpliv okolja na zdravstveno stanje prebivalstva v Zasavju:
- obremenjenost okolja in povečana pojavnost določenih obolenj (rak, bolezni dihal...);
- pomanjkanje financiranja neodvisnih, vseobsegajočih raziskav;
- odnos politike do degradacije okolja;
- odškodnine obolelim, katerih bolezni so delna posledica onesnaževanja.

Regionalni gospodarski razvoj:
- gospodarski razvoj in sanacija okolja;
- posebna finančna pomoč za "pozabljene" – razvoj čiste industrije namesto ohranjanje umazane industrije;
- vpliv "regije brez prihodnosti" na način življenja in zdravje prebivalstva.

Prihodnost zdravstvenega varstva prebivalstva v Zasavju:
- potreba po posebnih programih zdravstvenega varstva (načrtno iskanje ogroženih skupin in aktivni - pristop k njim, regionalni in preventivni programi)
- problem preobremenjenosti/pomanjkanja zdravnikov (selitve zdravnikov – ustaviti koncentracijo v Ljubljani in Mariboru)
- prost dostop do zdravstvene oskrbe, ne le v Sloveniji, marveč tudi v EU.

Dogodek organizirata Informacijska pisarna Evropskega parlamenta za Slovenijo, http://www.europarl.si/ in ZIP, Za in proti, zavod za kulturo dialoga, www.zainproti.com. Moderator dogodka bo Samo Novak. Spletni video prenos in spletno klepetalnico omogočata Inštitut za elektronsko participacijo (INePA), www.inepa.si in Studio 12, www.studio12.si.

Vljudno vabljeni k ogledu in sodelovanju!

Evropski parlament od leta 2005 izvaja t.i. državljanske forume, na katerih se državljani in Evropski parlament od leta 2005 prireja državljanske forume, na katerih se državljani in državljanke, predstavnice in predstavniki nevladnih in drugih organizacij srečujejo s poslanci Evropskega parlamenta, strokovnjaki in predstavniki nacionalnih in lokalnih oblasti ter z njimi izmenjajo mnenja o aktualnih evropskih temah.

Simon Delakorda
Inštitut za elektronsko participacijo
Povšetova ulica 37
1000 Ljubljana
simon.delakorda@inepa.si
http://www.inepa.si
Uporabniški avatar
Simon Delakorda
Administrator
 
Prispevkov: 131
Pridružen: 23:19, 20. 06. 2006
Kraj: Logatec

Vprašanje za Lojzeta Peterleta - Državljanski forum v Zagorj

OdgovorNapisal/-a Slovenska zveza za tobačno kontrolo » 16:59, 25. 03. 2010

Pozdravljeni,

Alojz Peterle je v Evropskem parlamentu znan po svojem zavzemanju za promocijo boljše oskrbe obolelih z rakom, saj je ustanovitelj in predsednik delovne parlamentarne skupine MAC (Member Against Cancer) v Evropskem parlamentu in poročevalec o novi evropski zdravstveni strategiji. Peterle že več let promovira zdrav življenjski slog in je potem, ko je sam prebolel rak, vložil ogromno truda v ozaveščanje o problematiki raka ter pomagal Evropski koaliciji obolelih za rakom organizirati konference.

Vprašanje:

Kako se boste v Evropskem parlamentu zavzemali za zmanjšanje rakastih bolezni (v EU in RS) z ozirom, da bo glede na naraščanje obolelih, rak kmalu glavni vzrok umrljivost?

Lep pozdrav,

Marko Pisnik
sodelavec v SZTK pisarni
---------------------------------------------------------------------------------------------
Slovenska zveza za tobacno kontrolo
Slovenian Coalition for Tobacco Control, ENSP, UICC, FCA, EPHA member
www.tobak-zveza.si

Društvo mladi in tobak
NGO Young People and Tobacco, UEN member
Izobraževalni center za promocijo zdravja
Kopitarjeva ulica 2
2000 Maribor
Slovenija

Uradne ure/office hours: 10h - 14h
tel.: +386 2 620-98-57
gsm: +386 51 317-113
fax: +386 2 250-20-31
Slovenska zveza za tobačno kontrolo
 

Vprašanje za Državljanski forum v Zagorju

OdgovorNapisal/-a Društvo za promocijo in vzgojo za zdravje Slovenije » 09:14, 26. 03. 2010

Lojze Peterle je s dosedanjim delom v Evropskem parlamentu dokazal, da lahko skupaj z evropskimi poslanci in nevladnimi organizacijami opozori in razširi skrb za bolnike z rakom in preprečevanje te bolezni tako v EU kot tudi v centralni in Vzhodni Evropi. Uspelo mu je opozoriti na pomen preprečevanja te bolezni v povezavi s skrbjo za okolje. Pričakujemo, da bo s tem delom nadaljeval in pridobil čim več poslancev k sodelovanju v EU in izven nje. Zahvaljujemo se mu tudi za podporo projektom nevladnih organizacij na področju preprečevanja raka v lokalnih in nacionalnih skupnostih.

S tega vidika nas zanima ali bo ta skupina tudi v prihodnje aktivno razvijala in podpirala program za boljše zdravje državljanov Evrope v navezavi na čisto okolje ter na kakšen način boste pri tem sodelovali z nevladnimi organizacijami (konkretni primeri)?.

Vaša osebna izkušnja s premagovanjem bolezni, ki jo predstavljate ljudem je namreč zelo dobra sprejeta, ker krepi njihov optimizem za kvalitetno preživetje rakavih bolnikov in prispeva k uresničevanju cilja zmanjševanja bolezni rak tudi v povezavi z okoljem.

Viktorija Rehar, predsednica
Društvo za promocijo in vzgojo za zdravje Slovenije, član ECPC, EUHPE
Hmeljarska ulica 3,
3310 Žalec, Slovenija
http://www.drustvo-pvzs.si/
Društvo za promocijo in vzgojo za zdravje Slovenije
 

Vprašanja za Državljanski forum v Zagorju

OdgovorNapisal/-a Mreža nevladnih organizacij za zdrav način življenja » 09:27, 26. 03. 2010

Spoštovani g. Peterle,

poznamo vas kot človeka, ki prakticira zdrav način življenja.

Ali se po vašem mnenju politika Evropske komisije dovolj usmerja v promocijo zdrave prehrane, primernega telesnega gibanja in ohranjanje psihičnega zdravja?

Ga. Fajon,

- kako močan je bil po vašem mnenju vpliv farmacevtskih združenj, predvsem Pharmaceutical Group of the European Union in European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations pri odločitvah na evropski ravni (na formalni in neformalni ravni)?

- kako komentirate priporočila Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni in drugih institucij EU o tem, da je najboljša preventiva proti pandemski gripi novo cepivo?


Julija Škarabot Plesničar, vodja projekta
Mreža nevladnih organizacij za zdrav način življenja
http://www.mreza-zdravja.si/
Mreža nevladnih organizacij za zdrav način življenja
 


4 prispevkov • Stran 1 od 1

Vrni se na Ostale razprave o evropskih temah in EU

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron