Posreduj predlog

Aktualna razprava:

Trenutno ni aktualnih razprav

Pridruži se

RSS zadnje novice evropske-volitve.si RSS novice
RSS zadnje objave na forumu RSS forum

Evropske volitve FaceBook Evropske volitve Youtube twiiter32x32

ŽENSKE V EVROPSKI PARLAMENT!

Prostor za informacije in razprave, ki še niso objavljene na forumu. Registrirani uporabniki lahko odpirajo svoje teme razprav o EU.
1 prispevek • Stran 1 od 1

ŽENSKE V EVROPSKI PARLAMENT!

OdgovorNapisal/-a Simon Delakorda » 13:11, 06. 05. 2009

OBVESTILO ZA JAVNOST

Novo mesto, 5. 5. 2009

Ženski lobi Slovenije je, s podporo Urada vlade za komuniciranje, 5. 5. 2009 izpeljal šesto in s tem zadnjo okroglo mizo vzporedne volilne kampanje za evropske volitve 2009.

Sonja Lokar je otvorila okroglo mizo s predstavitvijo vseevropske kampanje "50/50", katere glavni namen je promocija žensk, ki kandidirajo za sedež v Evropskem parlamentu. Poudarila je, da nobena od parlamentarnih strank ni postavila svoje prve kandidatke na prvo mesto na listi. Vse parlamentarne stranke pa so, predvsem zaradi vzporedne kampanje Ženskega lobija Slovenije, dodelile svoji prvi kandidatki vsaj drugo mesto na listi, čeprav bi jim po črki zakona lahko dodelile šele tretjega. S tem so se nekoliko izboljšale možnosti za izvolitev kandidatk vsaj pri največjih strankah.

Takoj, ko se bo začela uradna strankarska volilna kampanja, bo Ženski lobi Slovenije pripravil primerjalno analizo strankarskih obljub volivkam in volivcem z vidika enakosti spolov in o svojih izsledkih, s pomočjo medijev, obvestil celotno javnost.

Metka Roksandič, članica socialno ekonomskega odbora EU, je na konkretnih primerih dokazala, kako naši sedanji evropski poslanci in poslanke večinoma niso v zadostni meri prevzemali iniciative in kako so, v nekaterih zelo pomembnih primerih, na primer v zvezi z Direktivo o delovnem času, ki bi izničila sedanje omejitve dopustno dolgega delovnega časa, glasovali v nasprotju z življenjskimi interesi zaposlenih. Pozvala je medije, volivke in volivce, da kandidatke in kandidate za evropske poslance natančno sprašujejo o tem, kako bodo glasovali v zvezi s tistimi vprašanji, ki bistveno vplivajo na kvaliteto našega vsakdanjega življenja.

Okrogle mize sta se udeležili tudi dve kandidatki za mesto poslanke v evropskem parlamentu, Mojca Kleva (SD) in Mojca Kucler Dolinar (NSI), ki sta prisotnim predstavili področja, na katerih bi predvsem radi delovali kot evropski poslanki. Prva je izbrala zaposlovanje v zdravem okolju, druga pa varnost v najširšem pomenu te besede.

Okroglo mizo so organizatorke zaključile s pozivom volivkam in volivcem, naj svoj prefernčni glas namenijo kandidatki, ki ji najbolj zaupajo in s tem opozorijo vse stranke, da je skrajni čas, da prenehajo izvajati prikrito diskriminacijo pri kandidiranju žensk.

--
Mija Javornik
Assisstant to the Executive Director

CEE Network for Gender Issues
Ljubljana Office
Levstikova 15, SI-1000 Ljubljana
Phone: +386 1 24 44 119; +386 40 885 860
Web: http://www.europeanforum.net
Uporabniški avatar
Simon Delakorda
Administrator
 
Prispevkov: 131
Pridružen: 23:19, 20. 06. 2006
Kraj: Logatec

1 prispevek • Stran 1 od 1

Vrni se na Ostale razprave o evropskih temah in EU

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov

cron