Posreduj predlog

Aktualna razprava:

Trenutno ni aktualnih razprav

Pridruži se

RSS zadnje novice evropske-volitve.si RSS novice
RSS zadnje objave na forumu RSS forum

Evropske volitve FaceBook Evropske volitve Youtube twiiter32x32

Ali naj EU pozitivno diskriminira pri zaposlovanju?

Vaši predlogi evropskemu poslancu Jelku Kacinu o uvajanju pozitivne diskriminacije za iskalce prve zaposlitve in skrbi za trajno socialno varnost v EU.
61 prispevkov • Stran 1 od 111, 2, 3, 4, 5 ... 11

Ali naj EU pozitivno diskriminira pri zaposlovanju?

OdgovorNapisal/-a Simon Delakorda » 13:35, 12. 10. 2009

Spletno posvetovanje s slovenskim poslancem v Evropskem parlamentu g. Jelkom Kacinom na temo "Ali naj EU pozitivno diskriminira pri zaposlovanju?"

Dragi obiskovalke in dragi obiskovalci spletnega Državljanskega foruma Evropske razprave!

Vljudno vabljeni k objavi vaših mnenj, stališč in predlogov glede uvajanja pozitivne diskriminacije za iskalce prve zaposlitve in zagotavljanja trajne socialne varnosti v EU. Pozitivna diskriminacija pomeni, da se določeni skupini ali področju dodeli boljše pogoje. Primera sta davčne olajšave v Pomurju ob stečaju Mure in zaposlovanje oseb s posebnimi potrebami.

Izhodiščni vprašanji posveta sta naslednji:

1. Ali bi v času recesije Evropska unija morala uvesti podobne ukrepe za iskalce prve zaposlitve?

2. Kakšni ukrepi bi po vašem mnenju zagotovili trajnostno socialno varnost?

Prav tako vljudno vabljeni k sodelovanju v kratki spletni anketi "Katera skupina je po vašem mnenju najbolj diskriminirana pri iskanju zaposlitve?", ki je dostopna na spletni povezavi http://www.surveymonkey.com/s.aspx?sm=w64of2EVVbc7d0qrQMv36w_3d_3d.

Spletno posvetovanje bo potekalo v času Študentske arene na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani od 13. oktobra do 15. oktobra 2009.

Vaši prispevki, objavljeni na spletnem forumu in rezultati spletne ankete, bodo povzeti v moderatorskem poročilu, na katerega se bo evropski poslanec g. Jelko Kacin odzval 15. oktobra v popoldanskem govoru na Študentski areni.

Govor in sporočilo g. Jelka Kacina vsem sodelujočim bo objavljen v tej razpravi v času plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu, ki bo potekalo med 19. in 22. oktobrom.

Vljudno vabljeni k sodelovanju!

Simon Delakorda, moderator
Uporabniški avatar
Simon Delakorda
Administrator
 
Prispevkov: 131
Pridružen: 23:19, 20. 06. 2006
Kraj: Logatec

Vabilo k sodelovanju v posvetu

OdgovorNapisal/-a Jelko Kacin » 14:03, 12. 10. 2009

Pri svojem delu želim ocenjevanje možnih odzivanj in konkretnih ukrepanj utemeljiti na preverjanju ocen in stališč, ki so empirično preverljiva. Moja domneva o tem kako in zakaj o nekem izzivu razmišljajo državljani ne more in ne sme biti dovolj. Ugibanje ni najboljša popotnica za verodostojnost in profesionalno ter politično korektnost. Zato želim, svoje ocene in domneve, najprej soočiti z realnostjo, z rezultati anket, ki so vendarle dosti bolj zanesljiva oblika merjenja, kot pa le ocenjevanje po lastnem političnem instinktu, občutku ali po želji, da bi nekaj bilo tako, pa čeprav temu še zdaleč ni tako. Študentska populacija je vedno najbolj kritična, veliko bolj kot povprečje državljanov, zato je tudi toliko bolj dragocena. Za politično delo je potrebno kritično odzivanje in posledično korekcije v ocenah, pogledih, delovanju in načrtovanju bodočih potez. Hvala za pomoč, vaš odziv ima funkcijo posvetovanja z državljani.

Jelko Kacin, slovenski poslanec v Evropskem parlamentu
http://www.kacin.si/
Slika
Jelko Kacin
 

Re: Ali naj EU pozitivno diskriminira pri zaposlovanju?

OdgovorNapisal/-a Gost1 » 13:50, 13. 10. 2009

Odgovor 1: Ne, EU ne bi smela izvajati pozitivne diksriminacije. Menim, da morajo imeti vsi iskalni zaposlitve enake možnosti.

Odgovor2: Trajne socialne varnosti ni mogoče zagotoviti. EU se v to ne bi smela vtikati marveč bi morala vse prepustiti trgu. Vsak človek mora najprej sam poskrbeti zase, šele če tega ne more, pa lahko zaprosi za pomoč družbo. Potrebno se je zavedati, da gre pri zagotavljanju trajne socialne varnosti za potuho in prelivanje denarja iz žepov delavcev v žepe ljudi, ki ne delajo.
Gost1
 

Re: Ali naj EU pozitivno diskriminira pri zaposlovanju?

OdgovorNapisal/-a Gost2 » 13:52, 13. 10. 2009

odgovor1
V casu gospodarske recesije smo ravno studentje ki koncujemo studij in inscemo zaposlitev najbolj izpostavljena in ranljiva skupina. Kot potencialna nova delovna sila smo pa bistveni za socialno stabilnost celotne evrope. Torej odprite javne sluzbe in sluzbe v evropskih institucijah, ter nam poenostavite in priblizajte postopke pridobivanje le teh delovnih mest.

odgovor2
socialno varnost bi zagotovili z odprtim trgom dela in odpiranjem novih delovanih mest. potrebno bi bilo vec vlagati v invsticije in razvoj in to na nacin, ki bo imel dejnske ucinke ne tako kot sedaj ko vsi govorijo da najvec denarja vlagamo za razvoj in solanje vendar to ni nikjer opazno.
Gost2
 

Re: Ali naj EU pozitivno diskriminira pri zaposlovanju?

OdgovorNapisal/-a Gost 3 » 14:01, 13. 10. 2009

1. odgovor

Sem studentka, iskalka prve redne zaposlitve. Ker je za nas kot iskalce prve zaopslitve situacija na trgu dela izredno tezavna, sem mnenja, da bi nas morala EU pozitivno diskriminirala pri zaposlovanju. V Sloveniji bi bilo treba na primer prestrukturirati studentsko delo, prepreciti izkoriscanje studentskih napotnic, omejiti honorarno delo upokojencev ...

2. odgovor

Ukrepi, ki bi zagotovili trajnostno socialno varnost v EU so po mojem mnenju med drugim spostovanje clovekovih pravic, enakopravnost, enake moznosti, preprecevanje korupcije, pravocasna upokojitev dryavljanov ...
Gost 3
 

Re: Ali naj EU pozitivno diskriminira pri zaposlovanju?

OdgovorNapisal/-a Jerneja » 14:11, 13. 10. 2009

1.
Kot iskalki prve zaposlitve (diplomantka fakultete za upravo) se mi zdi, da je v času recesije potrebno uvesti neke ukrepe, ča čeprav pozitivno diskriminacijo. To se mi zdi nujno, ker si v času študija vsi študenti ne morejo pridobiti potrebnih delovnih izkušenj, čeprav delajo preko študentskega servisa. Podjetja bi se morala zavedati, da mladi ne morejo pridobiti delovnih izkušenj, če ne dobijo svoji izobrazbi oz. smeri študija primernega dela že med časom študija. Pozitivna diskriminacija se mi zdi zato dober predlog in ga podpiram.

2.
Glede na to, da se starostna meja za upokojitev tako v Sloveniji kot tudi v Evropi ves čas dviga, bi predlagala, da bi mladi, ki prvič iščejo službo prej dobili zaposlitev. Pomembno se mi zdi tudi varčevanje za pokojnino, ki bi ga lahko države še bolj spodbujale in ljudem pomagale. Pomembno pa je tudi vprašanje rodnosti, kajti le če bo veliko mladih, ki bodo imeli delo in bodo lahko plačevali davke, bo tudi vprašanje socialna varnosti lažje rešljivo.
Jerneja
 

Naslednja

61 prispevkov • Stran 1 od 111, 2, 3, 4, 5 ... 11

Vrni se na Naj EU pozitivno diskriminira pri zaposlovanju?

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

cron