Posreduj predlog

Aktualna razprava:

Trenutno ni aktualnih razprav

Pridruži se

RSS zadnje novice evropske-volitve.si RSS novice
RSS zadnje objave na forumu RSS forum

Evropske volitve FaceBook Evropske volitve Youtube twiiter32x32

Odzivi "Kaj pričakujemo od poslank/cev EP v novem mandatu"?

Odgovori kandidatov in kandidatk na volitvah v Evropski parlament na vprašanja, ki ste jih postavili na spletnem Državljanskem forumu evropske volitve 2009.
11 prispevkov • Stran 2 od 21, 2

Re: Odzivi "Kaj pričakujemo od poslank/cev EP v novem mandatu"?

OdgovorNapisal/-a mag. Tanja Fajon (SD) » 11:39, 29. 05. 2009

Mnenje mag. Tanje Fajon, kandidatke Socialnih demokratov (SD) na volitvah v Evropski parlament, podano za spletni forum 27. maja 2009 na novinarski konferenci in srečanju s kandidati za evroposlance ob izidu Sloginega manifesta v Ljubljani in objavljeno z dovoljenjem kandidatke.

*****

Kakšna so vaša pričakovanja in vsebinski predlogi glede tematik oz. problemov, s katerimi bi se morali evropski poslanci/ke ukvarjati v mandatu 2009-2014?

Svetovna finančna in ekonomska kriza ne sme biti razlog, da bi zmanjšali pomoč državam v razvoju. Nasprotno. Ravno zaradi šibkih gospodarstev v EU in nevarnosti pred podnebnim spremembami, ki ogrožajo naš planet, moramo spodbujati pomoč in razvoj držav v razvoju. Od tega bo imela koristi tudi naša celina. Donatorstvo moramo bolje usmeriti - v kmetijstvo, zeleno industrijo, imeti moramo jasen pregled nad učinkovitostjo porabe sredstev. Izboljšati moramo položaj ženk in otrok, spodbujati izobraževanje in preprečevati beg možganov v zahodno družbo. Razvoj držav tretjega sveta je pomemben globalno, za mir, blagostanje in varno okolje. Vsebinske predloge nevladnih organizacij odločno podpiram in predlagam PARTNERSTVO med nevladnimi organizacijami in EU politiko.
mag. Tanja Fajon (SD)
 

Re: Odzivi "Kaj pričakujemo od poslank/cev EP v novem mandatu"?

OdgovorNapisal/-a dr. Romana Jordan Cizelj (SDS) » 09:43, 02. 06. 2009

Odgovor evropske poslanke in kandidatke na evropskih volitvah dr. Romane Jordan Cizelj, ki je bil posredovan prek e-pošte 1. junija 2009.

*****
Spoštovani,

v priponki pošiljam odziv oz. komentar dr. Romane Jordan Cizelj. Opravičujem se za pozen odgovor (upam, da ne prepozen). G. Rudl mi je prejšnji teden rekel, da je res krajni rok ponedeljek.

Hvala in lep pozdrav,

Viktorija Jeras

Pisarna dr. Romane Jordan Cizelj

*****
1.6.2009

Komentar ob zaključku državljanskega foruma – Dr. Romana Jordan Cizelj

Strinjam se, da je varovanje okolja in narave med tistimi temami, s katerimi se bo moral Evropski parlament prioritetno ukvarjati v mandatu 2009-14.

Že v tem mandatu (2004-09) smo veliko naredili na področju okoljskih politik, še posebej glede podnebnih sprememb, energetske varnosti, odlaganja odpadkov in razvoja novih tehnologij. Sprejeli smo številne pobude, kvantitativne in kvalitativne zaveze na področju okoljske politike in gospodarstva ter uvedli nove (finančne) inštrumente za spodbujanje trajnostnega razvoja. Za dosego želenih rezultatov bo Evropski parlament s temi politikami moral nadaljevati, hkrati pa še bolj temeljito delati na osebni odgovornosti posameznika – predvsem na osveščanju, izobraževanju ter spremembi življenjskega stila. Odnos do okolja bo moral postati vrednota, če želimo doseči dolgotrajne in učinkovite rešitve.

Evropski parlament bo v mandatu 2009-14 skupaj s Svetom EU ponovno soodločal o naslednji finančni perspektivi EU. Takrat bo možnost vplivati tudi na to, koliko finančnih sredstev bo namenjenih za boj proti podnebnim spremembam, spodbujanje čistih tehnologij ipd. Že v iztekajočem se mandatu smo poslanci EP v poročilu, ki ga je pripravil Začasni odbor za podnebne spremembe, izglasovali, da bi morali v naslednji finančni perspektivi boj proti globalnemu segrevanju ozračja postaviti na prvo mesto.

Kot ste ugotovili razpravljalci foruma, se bo Evropski parlament tudi v prihodnje moral posvetiti reševanju finančne in gospodarske krize. Doslej je na krizo reagiral relativno hitro in odločno. Izrekel se je proti protekcionizmu in postavil notranji trg kot pomembno pridobitev EU.

Kot vidite, razumem izhod iz finančno-gospodarske krize predvsem z vidika trajnostnega razvoja. To pomeni nova in boljša delovna mesta, spodbude podjetništvu, inovativnosti in ustrezen odgovor na podnebne spremembe.

Za konec le še zahvala vsem, ki ste sodelovali v državljanskem forumu. Vaše mnenje je v veliko pomoč in nujno potrebno za demokratično odločanje.


Priponka: Odziv dr. Romane Jordan Cizelj (SDS) (pdf).
dr. Romana Jordan Cizelj (SDS)
 

Re: Odzivi "Kaj pričakujemo od poslank/cev EP v novem mandatu"?

OdgovorNapisal/-a dr. Lev Kreft (SD) » 12:16, 03. 06. 2009

Mnenje dr. Leva Krefta, kandidata Socialnih demokratov (SD) na volitvah v Evropski parlament, podano za spletni forum 27. maja 2009 na novinarski konferenci in srečanju s kandidati za evroposlance ob izidu Sloginega manifesta v Ljubljani in objavljeno z dovoljenjem kandidata.

*****

Kakšna so vaša pričakovanja in vsebinski predlogi glede tematik oz. problemov, s katerimi bi se morali evropski poslanci/ke ukvarjati v mandatu 2009-2014?

1. Neoliberalni model razvoja je dal kapitalu preveliko in na številnih področjih neomejeno moč. Zdaj, v krizi, zahteva kapital pomoč države. Namesto tega je treba okrepiti vlogo dela, posebej v varnosti zaposlitve in soudeležbe pri upravljanju in nadzora kapitala. Kapitalizem se relativno normalno razvija le, kadar sta kapital in delo v ravnovesju.

2. Okoljske katastrofe in podnebne spremembe so v zadnjih letih končno postavile okoljsko politiko v ospredje. To pa hkrati pomeni, da ljudje pričakujemo spremembe in ukrepe, ki jih v resnici nismo pripravljeni prenašati, politika pa obljublja hitre in odločne spremembe in ukrepe, ki jih v resnici ni pripravljena izvajati. Če kje, pri okoljski politiki velja, da je en sam korak v pravo smer vreden več kot tisoč programov.

3. Za širitev Evropske unije, ne za trdnjavo Evropo.
dr. Lev Kreft (SD)
 

Re: Odzivi "Kaj pričakujemo od poslank/cev EP v novem mandatu"?

OdgovorNapisal/-a Sergej Čas (SNS) » 21:33, 04. 06. 2009

Odgovor kandidata na evropskih volitvah g. Sergeja Časa (SNS), ki je bil posredovan prek e-pošte 4. junija 2009.

*****

"Spoštovani!

Opravičujem se vam, ker se vam oglašam šele sedaj, vendar zaradi po eni strani delovnih obveznosti, po drugi pa zaradi obveznosti v okviru volilne kampanje, prej žal nisem utegnil. Sem pa poročilo z zanimanjem preletel in moram reči, da me veseli, da so teme, oziroma področja, ki so jih sodelujoči najpogosteje navedli v okviru vaše spletne razprave, pravzaprav teme, za katere tudi sam menim, da sodijo med najpomembnejše, poleg seveda nacionalnega interesa Slovenije, ki je pri meni na prvem mestu. Seveda pa se bo moral ta uresničevati prav pri vseh od naštetih tem in pri vsaki posebej. To so obenem področja, katerim je bilo do sedaj namenjene premalo pozornosti in to so področja na katerih mora EU še veliko narediti, saj so od njih odvisni celoten napredek in razvoj.. Odprtih vprašanj je ogromno, prave odgovore na njih pa bo marsikje še potrebno poiskati. Prepričan sem, da je potrebno v procese iskanja pravih odgovorov in odločanja v bistveno večji meri vključevati tudi civilno družbo, saj bomo tako zanesljivo prišli do boljših in bolj kvalitetnih odločitev. In tudi forumi, kot je vaš lahko seveda prispevajo k temu.

Sergej Čas, kandidat SNS"


E-poštno sporočilo: Odziv g. Sergeja Časa (SNS).
Sergej Čas (SNS)
 

Re: Odzivi "Kaj pričakujemo od poslank/cev EP v novem mandatu"?

OdgovorNapisal/-a Simon Delakorda » 00:27, 06. 06. 2009

Evropske volitve: Kateri kandidati/tke se prek svetovnega spleta odzivajo na pričakovanja in predloge volivcev/k?

Ljubljana, 5. junij 2009

Sporočilo za javnost

Spoštovani,

Inštitut za elektronsko participacijo je pozval nosilce list in kandidate na volitvah za Evropski parlament k posredovanju odziva na poročilo spletne razprave "Kaj pričakujemo od evropskih poslank/cev v novem mandatu?", ki poteka na moderiranem spletnem Državljanskem forumu evropske volitve 2009 www.evropske-volitve.si.

Do 4. junija so se na moderatorsko poročilo spletne razprave in vprašanja uporabnikov foruma ter izhodiščna vprašanja razprav odzvali naslednji kandidati in kandidatke oz. liste: dr. Romana Jordan Cizelj (SDS), mag. Tanja Fajon (SD), mag. Darko Krajnc (SMS), dr. Marta Ciraj (SLS), dr. Lev Kreft (SD), g. Karl Erjavec (DeSUS), Neodvisna lista za pravice bolnikov, g. Lojze Peterle (NSi), g. Sergej Čas (SNS) in g. Jelko Kacin (LDS). Odzivi kandidatov in kandidatk so objavljeni na spletni povezavi foruma http://www.evropske-volitve.si/odzivi_kandidatov-tk/.

V preglednici odzivov (pdf) je razvidno, kako pogosto se kandidati in kandidatke v času kampanje za volitve v Evropski parlament odzivajo na pričakovanja in predloge volivcev/k preko spletnega Državljanskega foruma evropske volitve 2009.

V prvih dveh mesecih in pol delovanja je spletni forum, katerega namen je javno razpravljanje o različnih vidikih in temah volitev v Evropski parlament, obiskalo 5.745 posameznih uporabnikov svetovnega spleta, v razpravah je bilo objavljenih 336 prispevkov in oddanih 398 glasov v spletni anketi. Spletna skupnost foruma na Facebooku šteje 100 prijateljev in prijateljic.

Z lepimi pozdravi,

Simon Delakorda

**************************************************
Inštitut za elektronsko participacijo (INePA)
Povšetova ulica 37, 1000 Ljubljana
Telefon: +386 041 365 529
E-naslov: simon.delakorda@inepa.si
Splet: www.inepa.si / www.inepa.eu
Uporabniški avatar
Simon Delakorda
Administrator
 
Prispevkov: 131
Pridružen: 23:19, 20. 06. 2006
Kraj: Logatec

Prejšnja

11 prispevkov • Stran 2 od 21, 2

Vrni se na Odgovori kandidatov/k za EP na vaša vprašanja

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

cron