Posreduj predlog

Aktualna razprava:

Trenutno ni aktualnih razprav

Pridruži se

RSS zadnje novice evropske-volitve.si RSS novice
RSS zadnje objave na forumu RSS forum

Evropske volitve FaceBook Evropske volitve Youtube twiiter32x32

17. april 2009: Spletni video prenos foruma iz Kranja

Prostor za informacije in razprave, ki še niso objavljene na forumu. Registrirani uporabniki lahko odpirajo svoje teme razprav o EU.
5 prispevkov • Stran 1 od 1

17. april 2009: Spletni video prenos foruma iz Kranja

OdgovorNapisal/-a Simon Delakorda » 09:15, 10. 04. 2009

Spletni video prenos Državljanskega foruma iz Kranja

Vljudno vabljeni k ogledu in sodelovanju v spletnem video prenosu Državljanskega foruma, ki bo potekal v dvorani Mestne občine Kranj. Spletni video prenos bo omogočen v petek, 17. aprila 2009, od 10.00 do 12.00 prek spletne strani www.evropske-volitve.si.

Vzporedno z video prenosom bo odprta moderirana spletna klepetalnica, prek katere bodo imeli gledalci možnost posredovati vprašanja evropskim poslankam in poslancem v živo.

Hkrati vljudno vabljeni, da v tej temi posredujete vaša vprašanja za evropske poslanke in poslance že sedaj (vprašanja lahko posredujete brez registracije na forum, moderator dogodka pa jih bo predstavil v živo na dogodku).

Državljanski forumi, na katerih se državljani in predstavniki nevladnih organizacij srečajo s poslanci/kami Evropskega parlamenta, strokovnjaki in predstavniki nacionalnih in lokalnih oblasti so namenjeni izmenjavi mnenj o aktualnih evropskih temah.

Na Državljanskem forumu v Kranju, ki ga organizirata Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) in Informacijska pisarna Evropskega parlamenta za Slovenijo, se bodo z državljani in predstavniki NVO o prihodnosti Evropske unije in njenih zunanjih odnosih, človekovih pravicah, okolju, podnebnih spremembah, varstvu potrošnikov in zdravju državljanov EU pogovarjali z evropskima poslancema Jelkom Kacinom in Lojzetom Peterletom ter evropskimi poslankami Mojco Drčar Murko, dr. Romano Jordan Cizelj in Ljudmilo Novak.

Spletni video prenos Državljanskega foruma in spletna interaktivna orodja omogoča Inštitut za elektronsko participacijo v sodelovanju s Studijem 12 v okviru projekta VIDI - Visualising the Impact of the legislation by analysing public DIscussions using statistical means, ki je sofinanciran s strani Evropske komisije v okviru iniciative eParticipacija (www.vidi-project.eu).

Vljudno vabljeni k ogledu in sodelovanju!

Simon Delakorda
Inštitut za elektronsko participacijo
Povšetova ulica 37
1000 Ljubljana
simon.delakorda@inepa.si
www.inepa.si
Uporabniški avatar
Simon Delakorda
Administrator
 
Prispevkov: 131
Pridružen: 23:19, 20. 06. 2006
Kraj: Logatec

Re: 17. april 2009: Spletni video prenos foruma iz Kranja

OdgovorNapisal/-a Jernej_Prodnik » 11:05, 16. 04. 2009

Ali se "oddaljenost" institucij Evropske unije in njihov precejšenj demokratični deficit po mnenju razpravljavcev vidi tudi v dejstvu, da v večini držav na volitvah v Evropski parlament prevladujejo debate, ki so nacionalno osredotočene? Kako se bo evropska politika v prihodnjih letih spopadala s tem vprašanjem?

Precej velik del zakonodaje, ki predstavlja temeljne usmeritve in jo brez pretiranih debat sprejemamo tudi v Sloveniji, prihaja s strani EUja, predvsem Evropske komisije, ki ima vprašljivo demokratično legitimnost - lahko torej rečemo, da precej ozke okvire delovanja politike danes določajo tehnokrati?
Jernej_Prodnik
 

Re: 17. april 2009: Spletni video prenos foruma iz Kranja

OdgovorNapisal/-a Jernej_Prodnik » 11:11, 16. 04. 2009

Imam še eno vprašanje za udeležence debate ...

Ob krizah se pojavlja priložnost za nov premislek o preteklosti in morebitnih paradigmatskih spremembah. Je (končno) prišel čas, da začne Evropska unija resneje razpravljati o socialnih vprašanjih, ki so bila v preteklosti - tudi ali še posebej v padli ustavi in predlagani Lizbonski reformni pogodbi - povsem podrejena vprašanjem konkurenčnosti in fleksibilnosti? Je model varne prožnosti edina možna prihodnja pot, za vsaj delno zagotavljanje varnosti?

Morda bolj neposredno vprašanje: Je odgovornost za socialno varnost na posamezniku ali jo je treba urejati sistemsko?
Jernej_Prodnik
 

Re: 17. april 2009: Spletni video prenos foruma iz Kranja

OdgovorNapisal/-a Simon Delakorda » 08:37, 19. 04. 2009

Vprašanje za evropske poslance/poslanke, ki je bilo prejeto po elektronski pošti 17. aprila ob 9.09 uri:

Ljudska univerza Radovljica
Program PUM ( Projektno učenje za mlajše odrasle)

Lili KOZINC

Področje: financiranje iz ESS skladov

VPRAŠANJE: ali lahko vplivate na hitrejši dotok odobrenih sredstve preko evropskih socialnih skladov?
1. Kje je glavna ovira, da iz sposobnih strokovnih delavcev ustvarjamo "povprečne administratorje", ki morajo glavnino časa porabiti za kilometrska, nečloveška poročila.

Naš program, ki zelo uspešno deluje že deset let na Gorenjskem in je bil leta 2007 dobitnik najvišjega priznanja v Bruslju ( zmagovalec evropskih regij v kategoriji socialne politike), je kljub finančnemu pokritju TIK PRED ZLOMOM, ZARADI NELIKVIDNOSTI, KER ŽE OD LANI ČAKAMO NA ESS SREDSTVA!!!!!!!!!!!!

Hvala in uspešno delo še naprej!

Lili Kozinc
Uporabniški avatar
Simon Delakorda
Administrator
 
Prispevkov: 131
Pridružen: 23:19, 20. 06. 2006
Kraj: Logatec

Re: 17. april 2009: Spletni video prenos foruma iz Kranja

OdgovorNapisal/-a Simon Delakorda » 10:20, 19. 04. 2009

Pozdravljena Jernej in Lili,

zahvaljujem se vama za posredovana vprašanja za evropske poslanke/poslance na Državljanskem forumu v Kranju. Na drugo Jernejevo vprašanje, ki se je nanašalo na socialno varnost in z njo povezanimi izzivi na ravni Evropske unije, so evropske poslanke/poslanci odgovarjali neposredno med spletnim video prenosom dogodka.

Prav tako je bilo med razpravo odgovorjeno vprašanje v zvezi s hitrejšim dotokom odobrenih sredstev preko evropskih socialnih skladov, ki ga je postavila Lili v živo na samem dogodku.

Prvo Jernejevo vprašanje v tem sklopu, ki se je nanašalo na demokratični primanjkljaj Evropske unije v kontekstu nacionalno usmerjenih razprav o volitvah v Evropski parlament in sprejemanju zakonodaje EU brez pretiranih debat, je bilo poslano na elektronske naslove evropskih poslank Mojce Drčar Murko, dr. Romane Jordan Cizelj in Ljudmile Novak ter evropskih poslancev Jelka Kacina in Lojzeta Peterleta. Njihovi odgovori bodo objavljenih v tej temi.

Spletni video prenos Državljanskega foruma iz Kranja si je glede na statistiko obiskanosti spletne strani http://www.evropske-volitve.si v petek, 17. aprila, ogledalo 126 uporabnikov interneta, ki so sodelovali tudi v spletni anketi o udeležbi na evropskih volitvah, se vključili v spletno socialno omrežje spletnega Državljanskega foruma evropske volitve 2009 na Facebooku, si ogledali video povzetke in najave razprav o evropskih volitvah in sodelovali v ostalih odprtih razpravnih temah na forumu.

Kopija zapisa spletne klepetalnice, ki je potekala vzporedno s spletnim video prenosom dogodka, je dostopna na spletni povezavi Zapis spletne klepetalnice Kranj (pdf, 65 kb).

Še enkrat se vsem obiskovalcem spletnega foruma http://www.evropske-volitve.si lepo zahvaljujem za pozornost in vas še naprej vljudno vabim k sodelovanju,

Simon Delakorda, moderator
Uporabniški avatar
Simon Delakorda
Administrator
 
Prispevkov: 131
Pridružen: 23:19, 20. 06. 2006
Kraj: Logatec


5 prispevkov • Stran 1 od 1

Vrni se na Ostale razprave o evropskih temah in EU

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

cron