Posreduj predlog

Aktualna razprava:

Trenutno ni aktualnih razprav

Pridruži se

RSS zadnje novice evropske-volitve.si RSS novice
RSS zadnje objave na forumu RSS forum

Evropske volitve FaceBook Evropske volitve Youtube twiiter32x32

Kaj pričakujemo od evropskih poslank/cev v novem mandatu?

Vaša pričakovanja in vsebinski predlogi, s katerimi bi se morali evropski poslanci/ke ukvarjati v mandatu 2009-2014.
129 prispevkov • Stran 5 od 221, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 22

Re: Kaj pričakujemo od evropskih poslank/cev v novem mandatu?

OdgovorNapisal/-a Alenka Papež, ENSI d.o.o. » 20:06, 24. 03. 2009

Pridobivanje EU sredstev tudi za mala podjetja, ki opravljajo storitve za napredne tehnologije in izobraževanje za njihovo uporabo, da se dosega kvote obnovljivih virov in rabe energije.

V 15. letih ni bilo možno pridobiti za obnovo tehnoloških sredstev – vedno pridejo v poštev velika podjetja za CMC stroje – proizvodne linije. Vendar pa vsako podjetje za opravljanje rabi postrojenje – za izvedbo dela, kar pomeni isto kot proizvodnja linja.

Zanima me ali je tako že definirano v EU ali se pri nas to tako tolmači?

Prosim za odgovor. Hvala.


Mnenje podano za spletni forum 20. marca 2009 na Državljanskem forumu v Novem mestu in objavljeno z dovoljenjem avtorice.
Alenka Papež, ENSI d.o.o.
 

Re: Kaj pričakujemo od evropskih poslank/cev v novem mandatu?

OdgovorNapisal/-a Simon Delakorda » 00:59, 25. 03. 2009

Spoštovane razpravljavke in spoštovani razpravljavci,

zahvaljujem se vam za vaše prispevke, podane v spletni razpravi. Nekatera vaša pričakovanja in vsebinski predlogi (npr. boljše pokojnine, gradnja študentskih domov, nižje štipendije, cenejši študentski boni itd.) ne sodijo pod sedanje pristojnosti Evropskega parlamenta temveč so del pristojnosti vlad držav članic EU oz. njihovih resornih ministrstev.

Za lažjo usmeritev razprave v okvir Evropskega parlamenta, so v nadaljevanju na kratko predstavljene ključne pristojnosti in politična vloga EP v institucionalnem sistemu Evropske unije.

Pristojnosti Evropskega parlamenta:

V okviru svojih pristojnosti Evropski parlament nastopa kot so–zakonodajalec, razpolaga s proračunsko pristojnostjo in ima vlogo demokratičnega nadzora na vseh evropskih ravneh. V postopku soodločanja, ki velja za običajen zakonodajni postopek na širokem izboru področij (npr. transport, okolje, varstvo potrošnikov ...) ima Evropski parlament enak pomen kot Svet unije. V posvetovalnem postopku (npr. pri vprašanju davkov, industrijske politike, kmetijske politike, ...) Evropski parlament poda le mnenje. Evropski parlament in Svet Evropske unije predstavljata proračunsko oblast Evropske unije, ki vsako leto določa izdatke in prejemke Evropske unije (proračun se lahko začne izvajati šele, ko ga podpiše predsednik Evropskega parlamenta ). Evropski parlament ima pomembno pristojnost nadzora za dejavnosti Evropske unije, ki vključuje pravico državljanov do peticije, parlamentarne preiskave, pravico do sodnega varstva Parlamenta pred Evropskim sodiščem, finančni nadzor ter demokratični nadzor nad Komisijo in parlamentarni nadzor za dejavnosti Sveta. (Vir: Spletna stran Evropskega parlamenta).

Politična vloga Evropskega parlamenta:

Evropski parlament pomembno politično vlogo na področju skupne zunanje in varnostne politike SZVP (npr. potrjevanje pristopa novih držav članic Evropske unije), globalizacije (npr. uveljavljanje stališč o pravilih svetovnega gospodarstva v okviru Svetovne trgovinske organizacije), varstva človekovih pravic na svetu (npr. izvajanje političnega pritiska na države, ki kršijo spoštovanje človekovih pravic), območja svobode, varnosti in pravice (soodločanje skupaj s Svetom pri zakonodaji na tem področju) in Listine o temeljnih pravicah Evropske unije (npr. Evropski parlament vsako leto poda poročilo o ravni spoštovanja pravic). (Vir: Spletna stran Evropskega parlamenta).

Vljudno vabljeni k nadaljevanju razprave in podajanju vaših pričakovanj oz. vsebinskih predlogov, s katerimi bi se morali evropski poslanci/ke ukvarjati v mandatu 2009-2014. Ob tem vas prosim, da izpostavite tiste predloge, ki se nanašajo na zgoraj predstavljene pristojnosti in politično vlogo Evropskega parlamenta.

Simon Delakorda, moderator
Uporabniški avatar
Simon Delakorda
Administrator
 
Prispevkov: 131
Pridružen: 23:19, 20. 06. 2006
Kraj: Logatec

Re: Kaj pričakujemo od evropskih poslank/cev v novem mandatu?

OdgovorNapisal/-a Gost » 10:33, 28. 03. 2009

Pričakujem, da se evropski poslanci ukvarjajo predvsem z reševanjem finančne krize in z reševanjem mednarodnih težav. Pričakujem, da bodo poslanci dobro zastopali interese naše države.
Gost
 

Re: Kaj pričakujemo od evropskih poslank/cev v novem mandatu?

OdgovorNapisal/-a Rok » 10:39, 28. 03. 2009

Hrvaški se vstop v EU ne sme dovoliti, dokler ne izpolnijo vseh pogojev za pridružitev, zato ker je tudi Slovenija morala izpolniti vse pogoje, da se je lahko priključila v EU.

Mnenje podano za spletni forum 27. marca 2009 na Državljanskem forumu v Murski Soboti in objavljeno z dovoljenjem avtorja.
Rok
 

Re: Kaj pričakujemo od evropskih poslank/cev v novem mandatu?

OdgovorNapisal/-a Gostja » 11:56, 28. 03. 2009

- nasilje v državi, družinah,...
- socialne razlike (po večini Romi – izkoriščajo socialno službo)
- zvišanje cen (kljub recesiji)
- prepozne upokojitve
- več na kulturo in izobraževanje
- varovanje okolja (gradnja novih trgovskih centrov,... nekateri nepotrebni)
- skrbljenje za okolje (gradnja avtocest – uničevanje ekosistemov)


Mnenje podano za spletni forum 27. marca 2009 na Državljanskem forumu v Murski Soboti in objavljeno z dovoljenjem avtorice.
Gostja
 

Re: Kaj pričakujemo od evropskih poslank/cev v novem mandatu?

OdgovorNapisal/-a Gostja » 13:05, 28. 03. 2009

- Predvsem varovanje narave (omejiti bi morali izpust izpustnih plinov, prav tako bi morali ustaviti vsa testiranja raznih produktov na živalih, preprečiti izdelovanje usnja, .. skratka ustaviti vse postopke, ki na kakršen koli koli način vplivajo na uničenje narave).
- Zaščita živali (prepoved kloniranja živali, prepoved izdelave krzna iz raznega kozmetičnega testiranja,...).


Mnenje podano za spletni forum 27. marca 2009 na Državljanskem forumu v Murski Soboti in objavljeno z dovoljenjem avtorice.
Gostja
 

PrejšnjaNaslednja

129 prispevkov • Stran 5 od 221, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 22

Vrni se na Kaj pričakujemo od Evropskega parlamenta?

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

cron