Posreduj predlog

Aktualna razprava:

Trenutno ni aktualnih razprav

Pridruži se

RSS zadnje novice evropske-volitve.si RSS novice
RSS zadnje objave na forumu RSS forum

Evropske volitve FaceBook Evropske volitve Youtube twiiter32x32

Slovenska energetska mešanica v Evropi 2020

Prostor za informacije in razprave, ki še niso objavljene na forumu. Registrirani uporabniki lahko odpirajo svoje teme razprav o EU.
9 prispevkov • Stran 1 od 21, 2

Slovenska energetska mešanica v Evropi 2020

OdgovorNapisal/-a Simon Delakorda » 17:04, 15. 10. 2012

Lepo vabljeni k sodelovanju in spremljanju regionalne debate z naslovom Slovenska energetska mešanica v Evropi 2020, ki bo potekala v petek, v petek, 19. oktobra 2012, ob 10. uri v Kulturnem domu v Krškem.

Razprava bo namenjena tako oceni vpliva energetskih objektov na življenje lokalnih prebivalcev in njihovega soodločanja pri vprašanjih energetike, kakor tudi izpolnjevanju zavez v evropskem okviru, kot so zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov in povečanje energetske učinkovitosti do leta 2020.

V debati bodo sodelovali evropska poslanka dr. Romana Jordan (ELS/SDS), izr. prof. dr. Jurij Avsec, Fakulteta za energetiko, Martin Novšak, direktor družbe GEN energija, d.o.o., mag. Miran Stanko, župan občine Krško in Dejan Savić, zastopnik za energetsko politiko za Greenpeace v Sloveniji.

Dogodek bo neposredno prenašan prek http://evropske-razprave.si/spletni-video-prenos/energetika-prihodnost-krsko-19-10-12.html, kjer bo dostopna tudi moderirana spletna klepetalnica za postavljanje vprašanj, mnenj in komentarjev.

Vaša vprašanja zbiramo že pred dogodkom na info@evropske-razprave.si ter v tej razpravni temi (za objavljanje ni potrebna registracija).

Vljudno vabljeni!

Simon Delakorda, moderator
Uporabniški avatar
Simon Delakorda
Administrator
 
Prispevkov: 131
Pridružen: 23:19, 20. 06. 2006
Kraj: Logatec

Re: Slovenska energetska mešanica v Evropi 2020

OdgovorNapisal/-a Andrej Klemenc » 09:53, 19. 10. 2012

V zadnjih treh letih smo priča "t.i." plinski revoluciji oziroma radikalnemu znižanju cen zemeljskega plina zaradi novih tehnologij, ki omogočajo pridobivanje v kamenine vezanega zemeljskega plina. Po zaslugi podjetja GEN - I, ki je presekalo s kartelno prakso usklajevanja cen med distributerji plina v v Sloveniji, smo konkurenčnemu trgu z zemeljskim plinom, ki je drastično znižal cene zemeljskega plina, priča tudi pri nas. Ali ne kaže ob dejstvu, da bo očitno TEŠ 6 zgrajen in ob dejstvu padajočih cen zemeljskega plina tudi pri proizvodnji električne energije v Sloveniji dati večji poudarek na gradnji plinskih kogeneracij, ne pa jedrski energiji oz. gradnji nove jedrske elektarne?

Poleg izredno visokega izkoristka goriva in s tem majhnega ogljičnega odtisa plinskih kogeneracij je proizvodnja električne energije na osnovi zemeljskega plina veliko bolj kompatibilna z razpršeno in časovno nestalno proizvodnjo električne enerije iz obnovljivih virov, tako da plinske elektrarne za razliko od jedrskih lahko opravljaju tudi storitve razerve in podpore obnovljivim virom v elektroenergetskem sistemu.

Lep pozdrav,

Andrej Klemenc
Andrej Klemenc
 

Re: Slovenska energetska mešanica v Evropi 2020

OdgovorNapisal/-a Dr. Romana Jordan » 10:24, 20. 11. 2012

Na ravni Evropske unije je moč zaznati jasne ambicije, da se v prihodnji energetski mešanici za Evropo delež plina poveča. To je zapisano tudi v strateškem dokumentu, Energetski načrt za 2050, v katerem Evropska komisija predstavlja možne scenarije za dekarbonizacijo do leta 2050. Države članice Evropske unije so se s podnebno-energetskimi cilji zavezale, da bodo do leta 2020 uporabljale 20% več energije iz obnovljivih virov, izboljšale energetsko učinkovitost za 20% in za 20% znižale izpuste toplogrednih plinov. V tem kontekstu tudi sama menim, da je plin tisti energent, ki bo v prihodnosti v veliki meri nadomestil premog. Poleg dejstva, da je plin "čistejši" od premoga, pa je za namene doseganja dekarbonizacije primernejša tudi z njim povezana tehnologija. Ta je namreč zelo primerna za uporabo plina kot vira za rezervno napajanje v povezavi z uporabo obnovljivih virov energije.

Širša uporaba plina v prihodnosti pa ni edina točka energetskih načrtov na evropski ravni. Ti namreč poudarjajo tudi pomen razpršenosti virov napajanja. Pomembno je, da se ne navežemo popolnoma na le en vir. Evropska unija in tudi Slovenija sta že sedaj v zelo veliki meri odvisni od uvoza energije, tudi plina iz sosednjih držav. Na primer, Evropska unija več kor 50% plina uvaža iz Rusije. Zato bo potrebno v prihodnosti poleg obnovljivih virov energije ter razvoja tehnologij za rezervno napajanje, našo pozornost nameniti tudi diverzifikaciji energetskih virov in tudi poti, po katerih so ti viri speljani do naših domov. S tega stališča jedrska energija ostaja del evropske energetske mešanice tudi v prihodnje.

Dr. Romana Jordan, evropska poslanka (ELS/EPP)

Strasboug, 26. 10. 2012
Dr. Romana Jordan
 

Re: Slovenska energetska mešanica v Evropi 2020

OdgovorNapisal/-a mag. Miran Stanko » 10:26, 20. 11. 2012

Plin je zanimiv energetski vir, ki ima težavo v dobavi. V primeru TEB z močjo 230 MW se ob delovanju elektrarne takoj pozna padec pritiska v omrežju. Poleg tega je cena za MW nekajkrat višja od cene NEK in močno presega tudi ceno TEŠ6. Problem je tudi konstantnost dobave. Prekinitev dobave zaradi lokalnih razprtij med Rusijo in Ukrajino je povzročila energetski mrk v vsej Evropi. Tudi drugačna tehnologija pridobivanja plina situacije ne bi rešila v primeru Slovenije, saj sami ne bomo pridobivali plina na tak način. Še vedno ostane vprašanje zanesljivosti dobave in tudi cene za to obliko energenta. TE Brestanica ima že sedaj vgrajeno tehnologijo, ki omogoča različne energente od plina do tekočih goriv.

Brez zanesljive in izdatne proizvodnje energije v Sloveniji ne bo razvoja. Nekaj dodatne energije bomo dobili s prihranki in novimi tehnologijami, zagotoviti pa bo potrebno tudi energijo v pasu, ki bo oskrbovala industrijo.

mag. Miran Stanko, župan Občine Krško
mag. Miran Stanko
 

Re: Slovenska energetska mešanica v Evropi 2020

OdgovorNapisal/-a Martin Novšak » 10:29, 20. 11. 2012

Plin za razliko od jedrske tehnologije, nima karakteristik trajnostnega razvoja. Poraba plina je velika, povečuje se koncentracija CO2 izpustov, ki niso majhni v primerjavi z jedrsko energijo. Pri plinu je pomembna tudi politična in gospodarska odvisnost, ki bi se ob povečanju porabe seveda povečevala.

Martin Novšak, direktor družbe GEN energija, d.o.o.
Martin Novšak
 

Re: Slovenska energetska mešanica v Evropi 2020

OdgovorNapisal/-a Dejan Savić » 10:30, 20. 11. 2012

Podpiram razmišljanje g. Klemenca, da je plin v kogeneracijski rabi primernejša izbira, kot gradnja še ene jedrske elektrarne. Plin je tudi veliko lažje opustiti, ko se bodo enkrat v prihodnosti pokazale boljše in cenejše obnovljive tehnologije. Jedrsko je težje zapreti.

Dejan Savić, Greenpeace Slovenija
Dejan Savić
 

Naslednja

9 prispevkov • Stran 1 od 21, 2

Vrni se na Ostale razprave o evropskih temah in EU

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

cron