Posreduj predlog

Aktualna razprava:

Trenutno ni aktualnih razprav

Pridruži se

RSS zadnje novice evropske-volitve.si RSS novice
RSS zadnje objave na forumu RSS forum

Evropske volitve FaceBook Evropske volitve Youtube twiiter32x32

Vinarska reforma v Evropski uniji

Evropska komisija je predstavila sporni predlog reforme vinskega sektorja v Evropski uniji. Kakšna stališča do reforme naj zavzamejo slovenski poslanci v Evropskem parlamentu?

Moderator: Simon Delakorda

1 prispevek • Stran 1 od 1

Vinarska reforma v Evropski uniji

OdgovorNapisal/-a Simon Delakorda » 12:49, 19. 07. 2006

Spoštovani razpravljavci!

Evropska unija je največja proizvajalka in izvoznica vina na svetu. Evropa "popije" okoli 60 odstotkov svetovnega vina, vendar pa njegova poraba vztrajno pada. Hkrati se je uvoz vina strmo povečal in bo verjetno kmalu že večji od izvoza. Vinogradništvo predstavlja 2 odstotka vsega evropskega kmetijstva na skupno milijon in pol kmetijah. Največje proizvajalke so Francija, Italija in Španija. Letne evropske subvencije vinogradnikom in vinarjem znašajo približno milijardo in 300 milijonov evrov, še dodatne pol milijarde letno pa stane Unijo predelava presežkov, tudi kakovostnih vin, v etanol ali vinski kis. Vir: Vinarska reforma v EU.

V tem kontekstu je Evropska komisija pripravila predlog reforme vinskega sektorja v Evropski uniji, ki bo pomembno vplival na pridelavo in trg vin v državah članicah. Kot vsaka predlagana reforma, tudi ta nagovarja med seboj pogosto si nasprotujoče interesne skupine (vinogradniki, vinarji, trgovci, potrošniki, ljubitelji vin, okoljevarstveniki, abstinenti itd.), katerih kvaliteta življenj je vezana na vinski sektor EU. Končna odločitev o vsebini predlagane reforme bo politična odločitev.

Več informacij:
Novica Ministrica Marija Lukačič o ureditvi trga z vinom v Bruslju, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (19. julij 2006).
Članek EU z reformo proti novemu vinskemu svetu, Dnevnik (19. julij 2006).
Članek Ključni problem je prevelika proizvodnja vina, Večer (18. julij 2006).
Novica Temeljita reforma za področje vinarstva, Bilten Slovenskega gospodarskega in raziskovalne združenje Bruselj (let. VII, št. 7-8, str. 12-13, 13. julij 2006).
Oddaja Izvorne celice Evrope: Reforma vinskega trga, Radio Slovenija (6. julij 2006, zvočni zapis).
Pobuda Prispevek k diskusiji o bodoči reformi skupne tržne ureditve za vino, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (18. april 2006).

Vabim vas, da v razpravo posredujete svoje poglede, stališča in predloge glede predlagane vinske reforme EU. Moderatorska ekipa Foruma Prihodnosti bo do septembrskega plenarnega zasedanja oblikovala poročilo vaših prispevkov in jih posredovala slovenskim poslancem v Evropskem parlamentu, ki ima v postopku sprejemanja reforme posvetovalno vlogo.

Vljudno vabljeni!

Simon Delakorda, moderator
Zadnjič spremenil Simon Delakorda, dne 19:45, 04. 09. 2006, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Simon Delakorda
Administrator
 
Prispevkov: 131
Pridružen: 23:19, 20. 06. 2006
Kraj: Logatec

1 prispevek • Stran 1 od 1

Vrni se na Kaj bo z našo žlahtno kapljico? Vinarska reforma v EU

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron