Posreduj predlog

Aktualna razprava:

Trenutno ni aktualnih razprav

Pridruži se

RSS zadnje novice evropske-volitve.si RSS novice
RSS zadnje objave na forumu RSS forum

Evropske volitve FaceBook Evropske volitve Youtube twiiter32x32

Gospodarske in finančne pasti

Evropski parlament je sprejel zakonodajno resolucijo o uvedbi enotne valute v Sloveniji 1. januarja 2007 – kakšne bodo pozitivne in negativne posledice uvedbe evra za slovenske državljane?

Moderator: Simon Delakorda

1 prispevek • Stran 1 od 1

Gospodarske in finančne pasti

OdgovorNapisal/-a Simon Delakorda » 13:20, 03. 08. 2006

Spoštovani sodelujoči v razpravi,

v prvem delu razprave na temo »Nov denar - nove cene? Uvedba evra v Sloveniji« so sodelujoči kot pozitivna mnenja in pričakovanja glede posledic uvedbe evra izpostavljali gospodarske in finančne prednosti ter vzpodbude za podjetja pri mednarodnih transakcijah (ukinitev provizij), lažji dostop do tujil posojil, enostavnejše poslovanje (enotna valuta) in hitrejše vključevanje na evropski trg, kar naj bi gospodarstvu prineslo več delovnih mest. Izraženo je bilo mnenje, da bo imelo gospodarstvo največ koristi od uvedbe evra. Poleg tega Slovenijo naj ne bi doletelo toliko slabih izkušenj z uvedbo evra, ker se lahko učimo na napakah držav, ki so evro uvedle že pred nami.

Po drugi strani so sodelujoči v razpravi izrazili skrb pred denarnimi manipulacijami (menjavami) z evrom in "euro-dobičkarji". Pri tem so se razpravljalci sklicevali na negativne izkušnje in težave drugih držav članic (npr. Italije). Uvedba evra naj bi prinesla težave evropsko nekonkurenčnemu delu slovenskega gospodarstva (del srednjih in majhnih podjetij ter kmetijstvo) ter znižanje socialnega položaja prebivalcev. Poleg tega bi morala Slovenija uvesti začasno "Evro policijo" in uvesti moratorij na kartelne podražitve v prehodnem pasu ter finančno podpreti potrošniške organizacije, da bodo spremljale prehod in javno opozarjale na "euro-dobičkarje".

Več v prvem vmesnem poročilu spletne razprave "Nov denar - nove cene? Uvedba evra v Sloveniji" in v prispevkih k razpravi.

Finančne pasti za državljane:
Zamenjava denarnih valut prinaša tudi različne možnosti in priložnosti za goljufije pri menjavah in vračanju denarja, skrito dvigovanje cen, finančne manipulacije, pranje ter ponarejevanje denarja. Nepravilno zaokroževanje cen v evrih je po anketi Banke Slovenije (junij 2006) druga najpogostejša skrb pri zamenjavi valute med prebivalci Slovenije (17 odstotkov anketirancev). Javnomnenjska anketa Uvedba evra v novih državah članicah (Flash Eurobarometer, junij 2006) pa je pokazala, da se 70 odstotkov slovenskih ankterirancev boji zlorab in prevar pri cenah ob uvedbi evra (leta 2005 je bilo takšnih 43 odstotkov).

Tako kot ostale denarne valute, je tudi evro podvržen ponaredbam. V drugi polovici leta 2005 je bilo iz obtoka umaknjenih 286.000 ponarejenih eurobankovcev. Največ jih je bilo za 20 € in 50 € (vir: Računovodja.com). S približevanjem datumu menjave valute pa se tudi v Sloveniji pojavlja vse Več ponarejenih Evrov (RTV SLO/STA, 23. januar 2005) in kriminalnih dejanj povezanih z zlorabami (več vEvro privlači evropske kriminalce, 24ur, STA/I.K, 13. junij 2006), ki naj bi predstavljali Hude evro grožnje (Mladina, 1. julij 2006).

Za preprečevanje evrskih goljufij in prevar so vlade članic EU ustanovile mednarodno policijsko telo Europol, v Sloveniji pa bosta potek menjave valute in gibanje cen spremljala Tržni inšpektorat RS in Zveza potrošnikov Slovenije (več v temi Višje cene in nižji življenjski standard?).

Stroški za gospodarstvo:
Kljub splošno sprejeti percepciji, da bo prevzem evra imel pozitivne makroekonomske učinke za slovensko gospodarstvo, pa je (bo) menjava tolarja povzročila nekatere kratkoročne stroške v podjetjih, ki bodo povezani s prilagoditvijo informacijske tehnologije, preoblikovanjem računovodstva, prenovo gotovinskega poslovanja in izdelavo finančnih izkazov ter dodatnim izobraževanjem zaposlenih (vir: Vladni portal z informacijami o življenju v Evropski uniji). Poleg tega so podjetja že udarili stroški dvojnega označevanja cen v višini osem milijard tolarjev (vir: "Drago" dvojno označevanje cen, 24ur, STA, 21. maj 2005).

Podjetja bodo soočena z večjo konkurenco na slovenskem trgu, ki bo postal del evroobmočja. Zato lahko podjetja, ki se bodo prepozno ali nekoordinirano pripravljala na prehod, poslabšajo svojo konkurenčno prednost. Zaradi prenehanja nihanja menjalnega tečaja se bodo potrebne prilagoditve kazale tudi na stroških dela (vir: Prednosti in nevarnosti za podjetja, Banka Sparkasse d.d.)

Zaradi povečanega finančnega trga in njegove likvidnost ter na ta način učinkovitejšega razporejanja sredstev in lažje izposojanje, bodo slovenska podjetja postala manjši akterji na trgu, kjer je evro osnovna valuta in bodo tudi izgubila nekatere prednosti, ki jih imajo sedaj na domačem trgu (vir: Vladni portal z informacijami o življenju v Evropski uniji).

Nevarnosti za socialno državo:
V nasprotju s podjetniki in trgovci so predstavniki sindikatov prepričani, da bosta uvedba evra in vstop Slovenije v evroobmočje prinesla tudi negativne posledice. Večji nadzor nad javnimi financami bi lahko pripeljal do razbremenjevanja gospodarstva in plač, prav tako pa bi vlada povečan nadzor lahko izrabila za zniževanje izdatkov na področju socialne države (vir: Prihaja evro, 24ur, STA, 11. julij 2006).

Po mnenju strokovnjakov bo največji izziv za državo Slovenijo po prevzemu evra vzdrževanje čvrste ekonomske politike in vzdržnih javnih financ. Probleme v tem smislu vidijo predvsem na pokojninskem področju, pri financiranju občin in infrastrukture ter pri javni porabi. Več v Odzivi strokovne javnosti (RTV SLO, 16. maj 2006).

Dodatni viri in povezave:
PrispevekVinarji o uvedbi evra (POP TV, 11. julij 2006).
ČlanekArhar: Evro bo za banke drag (RTV SLO/STA, 30. maj 2006).
ČlanekSlovenija pripravljena na evro (RTV SLO, 18. maj 2006).
ČlanekOdzivi strokovne javnosti (RTV SLO, 16. maj 2006).
ČlanekMilijarda tolarjev za uvedbo evra (24ur, STA, 19. april 2006).
Pripravljeni na evro! Vodnik za mala in srednje velika podjetja (Evropska komisija, 2005).
Portal Evro (Gospodarska zbornica Slovenije).
Evropski predpisi o evru (Banka Slovenije).
Kako bo uvedba evra vplivala na finančno poslovanje? (Vladni portal z informacijami o življenju v Evropski uniji).
Kateri so vplivi uvedbe evra na podjetja? (Vladni portal z informacijami o življenju v Evropski uniji).
Menjalna razmerja (Vladni portal z informacijami o življenju v Evropski uniji).
Evro gotovina - ponarejevalci (BBC Slovenija).

Vprašanja za nadaljno razpravo:
Zamenjava tolarja z evrom prinaša možnosti denarnih zlorab. Menite, da smo slovenski potrošniki dovolj informirani o tej problematiki? So javne institucije sprejele pravilne ukrepe za preprečevanje denarnih manipulacij? Boste primere neupravičenih podražitev, goljufij pri vračanju in menjavi prijavili pristojnim institucijam?

Z uvedba evra se bo povečala konkurenca na slovenskem trgu. Menite, da bodo pozitivni makroekonomski učinki odtehtali kratkoročne stroške podjetij zaradi menjave in izgubo delovnih mest v evropsko nekonkurenčnem delu slovenskega gospodarstva?

Slovenija bo z vstopom v evroobmočje podvržena strogim pravilom Evropske monetarne unije, ki zahtevajo povečan nadzor nad javnimi financami. Sindikati opozarjajo, da lahko slednje vodi v razbremenjevanje plač in v zniževanje izdatkov na področju socialne države, pokojninskem področju, pri financiranju občin in infrastrukture ter pri javni porabi. Ali lahko po vašem mnenju vstop v evroobmočje rezultira v krčenju socialne države in zmanjševanju obsega socialnih transferjev ter posledično večanja socialnih razlik med Slovenci?

Vaši prispevki bodo povzeti v poročilu razprave, ki bo posredovano slovenskim medijem, slovenskim poslancem v Evropskem parlamentu in odboru Državnega zbora RS za zadeve Evropske unije.

Vljudno vabljeni k razpravi,

Simon Delakorda, moderator
Zadnjič spremenil Simon Delakorda, dne 21:03, 03. 08. 2006, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Simon Delakorda
Administrator
 
Prispevkov: 131
Pridružen: 23:19, 20. 06. 2006
Kraj: Logatec

1 prispevek • Stran 1 od 1

Vrni se na Nov denar - nove cene? Uvedba evra v Sloveniji

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron