Posreduj predlog

Aktualna razprava:

Trenutno ni aktualnih razprav

Pridruži se

RSS zadnje novice evropske-volitve.si RSS novice
RSS zadnje objave na forumu RSS forum

Evropske volitve FaceBook Evropske volitve Youtube twiiter32x32

Višje cene in nižji življenjski standard?

Evropski parlament je sprejel zakonodajno resolucijo o uvedbi enotne valute v Sloveniji 1. januarja 2007 – kakšne bodo pozitivne in negativne posledice uvedbe evra za slovenske državljane?

Moderator: Simon Delakorda

1 prispevek • Stran 1 od 1

Višje cene in nižji življenjski standard?

OdgovorNapisal/-a Simon Delakorda » 13:38, 01. 08. 2006

Spoštovani sodelujoči v razpravi,

v prvem delu razprave na temo »Nov denar - nove cene? Uvedba evra v Sloveniji« je bila med najpogostejšimi pomisleki razpravljavcev glede negativnih posledic uvedbe evra v Sloveniji izpostavljena skrb zaradi (nenadzorovanih) podražitev cen blaga in storitev. Nova valuta naj bi prinesla tudi evropsko usklajene cene, kar naj bi zaradi doseganja primerljivosti z dražjim evroobmočjem povzročilo dvig cen. Rapravljavce tudi skrbi, da bo slednje rezultiralo v padcu življenjskega standarda in splošnega socialnega položaja prebivalcev Slovenije, opozarjajo pa tudi na možnost povečanega razslojevanja družbe. Pri tem so se razpravljavci sklicevali na izkušnje iz sosednje Italije in držav, ki imajo za plačilno sredstvo evro.

Razpravljavci so v kontekstu preprečevanja podražitev blaga in storitev ter zmanjševanja negativnih učinkov predlagali, da država Slovenija poskrbi za dolgoročno in nadzorovano uklajevanje cen z evroobmočjem ter zagotovi večjo gospodarsko rast, ki bo izboljšala socialni položaj državljanov. Hkrati z morebitnim dvigom cen, pa bi se morala primerljivo podražiti tudi cena dela v Sloveniji (rast plač).

Več v prvem vmesnem poročilu spletne razprave "Nov denar - nove cene? Uvedba evra v Sloveniji" in v prispevkih k razpravi.

Pričakovanja potrošnikov in državljanov:
Izražene pomisleke in skrbi razpravljavcev Foruma Prihodnosti potrjujejo rezultati javno mnenjske raziskave Uvedba evra v novih državah članicah (Flash Eurobarometer, junij 2006), ki kažejo, da smo Slovenci v enem letu izgubili precej zaupanja v možnost, da se cene med menjavo valute ne bodo dvignile. 65 odstotkov slovenskih anketirancev meni, da bo uvedba evra povečala inflacijo (leta 2005 je bilo takšnih 49 odstotkov in leta 2004 44 odstotkov anketirancev).

Podobne rezultate je pokazala tudi javnomnenjske raziskava Odnos državljanov in državljank do uvedbe evra v Sloveniji (I.) (Banka Slovenije, junij 2006) po kateri se 42 odstotkov vprašanih boji, da bo uvedba evra prinesla podražitev dobrin, 16,6 odstotka se jih boji nepravilnega zaokroževanja, 14,1 odstotka vprašanih pa skrbi manjša kupna moč.

V javnomnenjski raziskavi Odnos do evra (Spremljanje odnosa javnosti do vlade in drugih aktualnih dogodkov, marec 2006) je 46,7 odstotka anketirancev odgovorilo, da se bo po uvedbi evra njihov življenjski standard poslabšal, 46,8 odstotka anketirancev pa je odgovorilo, da se po uvedbi evra njihov življenjski standard ne bo spremenil.

Nadzor in opozarjanje:
Nevarnosti podražitev in z njimi povezanimi opozorili Evropske komisije, se zaveda tudi Vlada Republike Slovenije, ki skuša z dvojnim označevanjem cen, dobro obveščenostjo ljudi, nadzorom tržnega inšpektorata RS ter spremljanjem povprečnih cen v evrih za najosnovnejše izdelke in storitve s strani Zveze potrošnikov Slovenije inStatističnega urada RS preprečiti prikrito dvigovanje cen.

Prvi rezultati nadzora spremljanja cen izdelkov in storitev, ki ga projektno izvajajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), zaenkrat ne kažejo, da bi bili v obdobju pred uvedbo evra že priča "valu" podražitev. Do občutnejših podražitev naj bi prišlo po zamenjavi valute naslednje leto, kot se je to zgodilo v sosednji Avstriji in Italiji (Dražitve zaradi evrov? Izkušnje sosedov, POP TV, 25. februar 2006).

Prve podražitve:
Kljub temu pa potrošniki v vsakdanjem življenju že lahko občutimo manjše podražitve, ki so predvsem posledica zaokroževanja cen navzgor. Na to opozarjajo tudi uporabniki slovenskih spletnih forumov in dnevnikov. Saša Pelko v svojem dnevniku opozarja na Boleč prehod na Evro, uporabnik SiOL Foruma izpostavljaprikrite Darsove podražitve cestnin, uporabnica forumu Lepa.si omenja podražitev prehrane v Ljubljani in uporabniki foruma Skladi.com, ki izpostavljajo podražitve ob uvedbi evra v Grčiji ter visoke cene v evroobmočju. Poleg tega so se v mesecu aprilu povišale cene industrijskih izdelkov v evroobmočju.

Dodatni viri in povezave:
Prispevek Kako bo potekal prehod in kdo lahko evro izkoristi za podražitve? (POP TV, 16. 7. 2006).
PrispevekNekaj podražitev bo (POP TV, 11.7.2006).
Komentar Pricewatch in evro kalkulatorji (IUS, 16. 6. 2006).
Poročilo Večje podražitve zaenkrat bolj izjema kot pravilo (ZPS, 7. 6. 2006).
Članek Po anketi Banke Slovenije največja evrobojazen dvig cen (Ljubljanske novice, 5. 6.  2006).
RaziskavaO pripravljenosti državljank in državljanov glede uvedbe evra v Sloveniji (Banka Slovenija, junij 2006).
Članek Informirani potrošniki naj bi ublažili nepotrebne podražitvene šoke (Delo, 1. 3. 2006).
Članek Da evro Slovencev ne bi udaril po žepu (RTV SLO, 2. 2. 2006).
Novica Pred ZPS glede evra le banka Slovenije (Zveza potrošnikov Slovenije).
Publikacija So se cene zaradi evra povišale? (Evropska komisija, pdf, 1,3 MB).
Gibanje cen (Portal Evro-za vse nas).
Primeri cen v evrih (Portal Evro-za vse nas).
Ali bo uvedba evra vplivala na cene? (Portal Evro-za vse nas).
Ali bo uvedba evra vplivala na cene? (Vladni portal z informacijami o življenju v Evropski uniji).
Uvedba evra v državni statistiki (Statistični urad RS).

Vprašanja za nadaljno razpravo:
Vlada RS trdi, da do večjih podražitev ob uvedbi ne bo prišlo. Izkušnje držav iz evroobmočja kažejo drugače. Manjše podražitve v letu pred uvedbo evra smo potrošniki v Sloveniji že občutili.

Ali zaupate ukrepom Vlade RS za preprečevanje dviga cen ob uvedbi evra? Mislite, da (so) bodo učinkoviti? Kdo bi moral prevzeti (politično) odgovornost v primeru, da bo slovenske potrošnike v letu 2007 doleta občutnejša podražitev cen življenjskega blaga in storitev? Bi v tem primeru državljani morali zahtevati odstop finančnega ministra oz. vlade?

Uvedba evra naj bi koristila predvsem konkurenčnosti gospodarstva in prispevala k njegovi rasti. To naj bi odpiralo nova delovna mesta in povečalo blaginjo Slovenije. Po drugi strani le tretjina anketirancev telefonske ankete Banke Slovenije (junij 2006) meni, da bo uvedba evra zanje osebno pozitivna. Menite, da se bo po uvedbi evra izboljšal vaš življenski standard in socialni položaj? Se bo povečal vaš osebni dohodek? Ali pa pozitivnih sprememb za kvaliteto bivanja prebivalcev Slovenije ne bo in bo uvedba evra ostala zapisana v zgodovini kot politično-promocijski projekt?

Vaši prispevki bodo povzeti v poročilu razprave, ki bo posredovano slovenskim medijem, slovenskim poslancem v Evropskem parlamentu in odboru Državnega zbora RS za zadeve Evropske unije.

Vljudno vabljeni k sodelovanju v razpravi,

Simon Delakorda, moderator
Zadnjič spremenil Simon Delakorda, dne 15:12, 06. 08. 2006, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Simon Delakorda
Administrator
 
Prispevkov: 131
Pridružen: 23:19, 20. 06. 2006
Kraj: Logatec

1 prispevek • Stran 1 od 1

Vrni se na Nov denar - nove cene? Uvedba evra v Sloveniji

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron