Posreduj predlog

Aktualna razprava:

Trenutno ni aktualnih razprav

Pridruži se

RSS zadnje novice evropske-volitve.si RSS novice
RSS zadnje objave na forumu RSS forum

Evropske volitve FaceBook Evropske volitve Youtube twiiter32x32

Slovenska energetska mešanica v Evropi 2020

Prostor za informacije in razprave, ki še niso objavljene na forumu. Registrirani uporabniki lahko odpirajo svoje teme razprav o EU.
9 prispevkov • Stran 2 od 21, 2

Re: Slovenska energetska mešanica v Evropi 2020

OdgovorNapisal/-a MGTom » 12:28, 20. 11. 2012

brisal
Zadnjič spremenil MGTom, dne 12:35, 20. 11. 2012, skupaj popravljeno 1 krat.
MGTom
Razpravljalec/ka
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 13:13, 21. 01. 2010

Re: Slovenska energetska mešanica v Evropi 2020

OdgovorNapisal/-a MGTom » 12:34, 20. 11. 2012

Dr. Romana Jordan je napisal/-a: Na primer, Evropska unija več kor 50% plina uvaža iz Rusije.


Podatek ne drži in je zavajajoč. Iz Rusije EU uvozi znatno manj kot 25% porbe plina.
MGTom
MGTom
Razpravljalec/ka
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 13:13, 21. 01. 2010

Re: Slovenska energetska mešanica v Evropi 2020

OdgovorNapisal/-a alpeadriagreen » 08:42, 22. 11. 2012

Alpe Adria Green
Prešernova 26
4270 Jesenice
Datum: 23.04.2012

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje Republike Slovenije
Dunajska 22
1000 Ljubljana


Spoštovani!

V Alpe Adria Green se ne strinjamo z trenutno politiko sobvincioniranja in sofinanciranja kogeneracij ter sprenevedanjem države o neškodljivosti le teh, češ da je to bio tehnologija.

Trenutno se črpajo sredstva iz različnih skladov, tudi iz evropskih kohezijskih skladov za namene energetskih sanacij bolnišnic, šol, domov ostarelih, vrtcev itd.. upravičeni so tisti kandidati ki dokažejo ustrezne energetske prihranke ali drugače sanirajo obstoječe stanje in v pravilu integrirajo tudi kogeneracijo ali trigeneracijo (soproizvodnjo) z plinskim motorjem.

Do tu vse lepo in prav, toda zelo nenavadno, da se še vedno razmišlja o okoljsko zastarelih tudi iz zdravstvenega vidika popolno neprimernih sistemih nevarnih za svojo okolico. Glede na bogate izkušnje Evrope z kogeneracijskimi plinskimi motorji bi pričakovali vsaj malo evropske širine in aktivnejše spremljanje znanstvenih spoznanj a realnost kaže popolnoma drugačno sliko.

Večina slovenskih bolnišnic na primer kandidira za sredstva Evropskih kohezijskih skladov, vendar si je težko predstavljati, da bo npr. Nemčija razumela kaj počnemo z evropskim denarjem, kjer se s tehnologijo kot jo poznamo že na desetine slovenskih lokacij, skoraj leto dni več ne sme kandidirati na nobenem nemškem javnem razpisu (Priloga).
LINK:
//www.umweltbundesamt.de/produkte-e/beschaffung/doks/gas-fired_cogeneration_unit.pdf

Plinski kogeneratorski motorji emitirajo ob optimalnih pogojih obratovanja poleg velikih količin dušikovih oksidov (postajajo evropski prioritetni problem), prašnih delcev, nezgorenega goriva in drugih škodljivih substanc, tudi med 40 do 200 miligramov rakotvornega in gensko nevarnega Formaldehida na vsak kubični meter dimnih plinov. Ob enem samem megawatnem kogeneratorju, to je okoli 5.000 kubičnih metrov dimnih plinov na uro, proizvedete tako tudi nekaj sto kilogramov in več Formaldehida. To pomeni da presegajo slovenske inštalacije nekaj stokrat dovoljeno mejo, sredi bolnišnic, otroških vrtcev !

Leta 2005 so bile objavljene raziskave svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in nemškega zveznega inštituta za ocenjevanje rizikov, ki sta določili tako imenovano “varno” mejo za količino Formaldehida, to je 0,12 miligrama na kubični meter zraka. To je zelo zelo majhna količina.

Predstavljajte si da velja maksimalno dovoljena emisija 20 miligramov Formaldehida na kubični meter zraka za industrijski obrat, kot je bil Kemiplas, pomeni da postavljamo takšne rakotvorne emitente dobesedno v bolnišnice, mestna jedra in še kam ! Ali bi si želeli takšne dimne pline mogoče speljati neposredno v vašo dnevno sobo, spalnico ??

Poleg visokih stroškov vzdrževanja, porabi takšen kogenerator tudi nezaslišane količine strojnega olja, in hladilnega sredstva, ki ga je potrebno menjati in odstranjevati vsakih nekaj tisoč ur. Odpadki iz kogeneracij, ki načeloma zaradi manjših stroškov investicije nimajo ustrezne opreme za predelavo teh, odlagajo na polja. Lastniki kogeneracij zavajajo lastnike kmetiskih zemljič, da je ta odpadek izredno čisto gnojilo, v resnici pa vsebuje polno težkih kovin in drugih nečistoč, ki mimogrede odtekajo z dežjem v podtalnico! Zadnji primer takega onesnaževanja podtalnice na vodovarstvenem območju se je zgodil na področju Postojne do Ilirske Bistrice. Torej ni v takšni tehnologiji dejansko nič okoljskega, temveč gre izključno za ekonomski efekt, ki se "splača" zaradi spodbud ob zanemarjanju zdravja prebivalstva in okolja.

Že desetletja so nam vrabci čivkali o azbestu, pa o ozonu, prašnih delcih, prihajajo dušikovi oksidi pa se je po končno kaj premaknilo, potem ko so v tujini že zdavnaj sanirali zatečeno stanje. Ali nam je potrebno sploh dopustiti da pride do "zatečenega" stanja, ko je že danes jasno da gre za problem ki postaja neobvladljiv, kogeneracije z plinskimi motorji se množijo kot gobe po dežju. Bomo tudi v teh primerih podali prehodna obdobja za izboljšanje stanja ko tega dejansko sploh ni izboljšati drugače kot ugasniti motorje, medtem pa nam bodo prebivalci pomrli ?

Kje ob takšni slovenski pogoltnosti najdemo kanček varne in okoljske usmeritve. Večina resornih podsekretarjev pozna problem a "nikome ništa". Pri tem pa nimamo nobene potrebe ščitenja slovenske industrije, kajti nič od kogeneratorjev se pri nas ne proizvaja. Že pri najosnovnejših pojmih Uredbe o zelenem naročanju ki stopi v veljavo 13.03.2012 se zatika, pri tem pa smo še daleč od izpolnitve evropskih direktiv.
Skratka postali smo odlagališče tehnike namenjene za tretje dežele z nizkimi življenskimi in okoljskimi standardi, poleg tega pa plačujemo takšne tehnologije iz naših lastnih žepov skozi subvencije !

Ali so slovenska življenja manj vredna kot nemška ?

V slovenski metodologiji kogeneracije ni popolnoma nič, kar bi lahko imenovali ekološko, še manj pa varno, pa vendarle je osnova evropske kogeneracijske direktive le okoljska, zmanjševanje izpustov skozi princip sočasne proizvodnje toplote in elektrike pri uporabniku in s tem zmanjševanje okoljskega obremenjevanja, zaradi česar je ta sploh tudi bila priklicana k življenju. A o podobnih standardih, kot so razvidni iz nemške uredbe naš Center za energetsko učinkovitost pri Insitutu Jožef Stefan, ta je namreč razvil metodologijo spodbud za takšne sisteme, niti sanja ne, na ja, saj se tudi ne imenuje ekološki ali zdravstveni ampak samo učinkovit. Pri čem pa? Pa vendarle obstojajo tehnologije, ki združujejo vse a slovenski metodologiji je vseeno ali uporabite najcenejši kitajski stroj in takoj izdahnete, oziroma boste skladni z potrebami naslednjih desetletiij in dočakali penzijo.

Quo Vadis Slovenija ???

Zahtevamo odgovor ter takojšnjo tozadevno koordinacijo nadležnih resornih ministrstev vključno z Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za finance, ter odgovornih za "Zeleno naročanje" in uskladitev standardov z tozadevno nemško uredbo za javna naročila.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

Predsednik Alpe Adria Green:
Vojko Bernard



ODGOVORA ŠE NI!
alpeadriagreen
 

Prejšnja

9 prispevkov • Stran 2 od 21, 2

Vrni se na Ostale razprave o evropskih temah in EU

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron