17. marec 2009: Volitve v Evropski parlament - predstavitev za medije

natisni
PDF
V torek, 17.3.2009 od 10. do 12. ure v konferenčni dvorani Hiše Evropske unije, Breg 14, Ljubljana. Ob vsebinskem začetku informacijske in komunikacijske kampanje, posvečene volitvam v Evropski parlament, ki bodo v Sloveniji 7. junija, Informacijska pisarna Evropskega parlamenta pripravlja briefing za novinarje in zainteresirane javnosti.

Volitve v Evropski parlament bodo v Sloveniji potekale 7. junijaNa dogodku bodo predstavljene naslednje vsebine:

- informacijska in komunikacijska kampanja - vsebine in orodja;
- aktivnosti pisarne v času pred volitvami;
- volilna zakonodaja in izvedba volitev ter volilni večer;
- prenovljena spletna stran pisarne in spletni forum.


Informacijska in komunikacijska kampanja

Letošnje volitve v Evropski parlament bodo zaznamovane z enotno grafično podobo v vseh državah članicah in s številnimi avdiovizualnimi in pisnimi informativnimi materiali, namenjenimi državljanom in medijem. Volitve bodo oglaševane v obliki obcestnih plakatov, mestnih instalacij, mnenjskega kioska, posterjev in drobnega informativnega materiala.

Aktivnosti pisarne v času pred volitvami

Novinarjem bodo na voljo mape z informacijami o najpomembnejših temah, ki jih je v tekočem mandatnem obdobju obravnaval parlament, o aktualnih zakonodajnih in drugih predlogih. V pripravi so tudi tematski letaki, ki bodo vsebovali informacije o različnih tematskih sklopih.

Med marcem in majem Informacijska pisarna Evropskega parlamenta organizira tudi nekaj seminarjev; prvi dan kampanje bo v Bruslju potekal tehnični seminar za novinarje, sledila pa bosta še dva. Ostale aktivnosti, namenjenih širši in medijski javnosti, obsegajo državljanske forume s poslanci, ki se bodo zvrstili v sedmih krajih po Sloveniji, akcionizme s študenti, debatne turnirje itd.

Volilna zakonodaja in izvedba volitev ter volilni večer

Volitve poslancev v Evropski parlament določa nacionalna zakonodaja posamezne države članice, zato vam bomo predstavili bistvena določila volilne zakonodaje s področja volitev poslancev v Evropski parlament v Republiki Sloveniji.  

V volilnem večeru bo Informacijska pisarna ob sodelovanju z državno volilno komisijo skrbela za ažurno obveščanje o nacionalnih in evropskih volilnih rezultatih.

Prenovljena spletna stran in spletni forum

Inštitut za elektronsko participacije bo v sodelovanju z Informacijsko pisarno Evropskega parlamenta na spletnem Državljanskem forumu Evropske volitve 2009 www.evropske-volitve.si pripravljal moderirane javne razprave o različnih vidikih in temah Evropskih volitev v Sloveniji. Obiskovalci foruma bodo lahko sodelovali v spletnih anketah ter spremljali in komentirali spletne video prenose razprav z evropskimi poslanci v živo. Prvi spletni Državljanski forum se bo pričel prav 17. marca.

Kontakt:
Maja KEZUNOVIČ KRAŠEK
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta za Slovenijo
Tiskovna predstavnica pisarne
Elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
Telefonska številka: 01 252 88 42