14.10.2011 ob 10.00 spletni video prenos državljanskega foruma Evropskega parlamenta "Reforma kmetijske politike EU" iz Nove Gorice

natisni
PDF
Untitled document
Drzavljanski-forum-kmetijstvo-Nova_Gorica V petek, 14. oktobra bosta v Novi Gorici in na Dobrovem v Brdih potekala državljanski forum in regionalna debata na temi reforma skupne kmetijske politike EU in finančni okvir EU za obdobje med letoma 2014 in 2020. Dogodka, ki jih organizirata Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji in Regijska razvojna agencija severne Primorske d.o.o. Nova Gorica, se bosta udeležila evropska poslanca dr. Milan Zver (EPP/SDS) in mag. Mojca Kleva (S&D/SD). Državljanski forum boste lahko spremljali tudi v živo prek spletnega video prenosa na: www.evropske-razprave.si/kmetijstvo-nova-gorica.

Državljanski forum, kjer bodo državljani lahko izmenjali mnenje s poslancema in jima postavili vprašanja, se bo začel ob 10. uri na Univerzi v Novi Gorici (Vipavska cesta 13, Rožna dolina). Evropska poslanca bosta z udeleženci razpravljala o prihodnosti skupne kmetijske politike EU po letu 2013, srednjeročnem finančnem okvirju za obdobje med letoma 2014 in 2020, zlasti o sredstvih, ki bodo namenjeni kmetijstvu, regionalnemu razvoju in Sloveniji, ter o drugih aktualnih temah iz EU.

Ob 12.30 uri bo v viteški dvorani na gradu Dobrovo sledila regionalna debata. Evropska poslanca dr. Milan Zver (EPP/SDS) in mag. Mojca Kleva (S&D/SD) bosta o reformi skupne kmetijske politike in sprejemanju srednjeročnega finančnega okvirja razpravljala z župani, direktorji razvojnih agencij, podjetniki in ostalo zainteresirano javnostjo v regiji.

Vabljeni, da prispevate svoja vprašanja, komentarje in stališča še pred državljanskim forumom prek e-poštnega naslova Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali spletne klepetalnice www.evropske-razprave.si/kmetijstvo-nova-gorica.

Evropski poslanci so 23. junija sprejeli resolucijo o prihodnosti skupne kmetijske politike po letu 2013. V njej si prizadevajo za ohranitev trenutne ravni kmetijskega proračuna, pravičnejšo porazdelitev sredstev in izboljšanje sistema neposrednih plačil. Slednja bi morala biti namenjena zgolj kmetom, ki obdelujejo zemljo, povezana pa bi morala biti z zelenimi ukrepi. Samo na tak način se lahko poskrbi za varno oskrbo s hrano, varovanje okolja, povečanje konkurenčnosti evropskega kmetijstva in ustvarjanja novih delovnih mest.

Evropski parlament je 8. julija sprejel resolucijo o svojih stališčih glede večletnega finančnega okvira 2014-2020, ki jih bo zagovarjal v času pogajanj. V resoluciji so poslanci kritični do tistih držav, ki zahtevajo zamrznitev sredstev v prihodnjem finančnem okviru, kar bi ogrozilo izvedbo številnih že dogovorjenih projektov in nalog. Prav tako si bodo prizadevali za oblikovanje vmesne kategorije regij (katerih BND na prebivalca znaša med 75% in 90% povprečja EU), ki bi bile upravičene do sredstev iz naslova regionalne politike. Hkrati poslanci zahtevajo odpravo vseh rabatov in popravljalnih mehanizmov ter uvedbo novega sistema financiranja, ki bi temeljil na več lastnih sredstvih.

Dodatne informacije:
Manja Toplak, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
Tel.: +386 1 252 88 42