(25.11.) Kako zagotoviti dostop do pomoči žrtvam nasilja nad ženskami?

natisni
PDF

Bela_pentlja_proti_nasilju_nad_zenskamiVabljeni k posredovanju vaših predlogov, na kakšen način zagotoviti dostop do različnih oblik pomoči žrtvam nasilja nad ženskami.

Zbiranje predlogov in razprava na temo zagotavljanja dostopa do različnih oblik pomoči žrtvam nasilja nad ženskami poteka v okviru 25. novembra, svetovnega dneva boja proti nasilju nad ženskami.

Objavljeni predlogi na spletnem forumu Evropske razprave in na Facebook-u bodo povzeti v poročilu spletne razprave in posredovani v odziv Tanji Fajon, slovenski poslanki v Evropskem parlamentu.

Lepo vabljeni, da vaše predloge posredujte prek povezave http://www.evropske-razprave.si/forum/post/reply.html?f=38&t=125 ali preko Facebook skupine Evropske razprave http://www.facebook.com/pages/Spletni-Drzavljanski-forum-Evropske-razprave/132906070092879.

Vaša mnenja, predloge in stališča za objavo na spletnem forumu lahko posredujete tudi prek elektronske pošte na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

Namen spletnega foruma Evropske razprave.si je ustvarjanje javno dostopnega prostora, na katerem po načelih diskurzivne etike potekajo moderirane tematske razprave in posvetovanja, v katerih sodelujoči objavljajo mnenja, stališča, komentarje in predloge o različnih evropskih vsebinah in temah.

Lepo vabljeni k sodelovanju v razpravi!

mag. Simon Delakorda, moderator
Spletni forum Evropske razprave
http://www.evropske-razprave.si

Vsebinsko ozadje spletne razprave "Kako zagotoviti dostop do pomoči žrtvam nasilja nad ženskami?":

Nacionalna raziskava o nasilju v zasebni sferi je pokazala, da je vsaka druga ženska v Sloveniji od dopolnjenega 15. leta starosti doživela eno od oblik nasilja. Vsaka četrta ženska je doživela fizično nasilje, v zadnjih dvanajstih mesecih je polovica vseh anketirank doživela psihično nasilje. Statistično pomembnih razlik med posameznimi regijami po Sloveniji ni.

Nasilje nad ženskami torej ni neka posebnost v nekem posebnem kraju ali vasi, ampak je enakomerno porazdeljeno po lokalnih skupnostih po Sloveniji. To pa ne velja za različne oblike pomoči ženskam, ki doživljajo nasilje: za svetovalnice, skupine za samopomoč, druge oblike psihosocialne pomoči, zagovorništvo, pravno pomoč.

Žrtve nasilja nimajo enakega dostopa do raznolikih oblik pomoči po celotni Sloveniji. Takšna pomoč je zagotovljena v tisti peščici lokalnih skupnosti, ki so si priznale, da obstaja problem nasilja nad ženskami, se zavedajo svoje odgovornosti za njegovo reševanje in pomoč žrtvam. In v tisti peščici lokalnih skupnosti, ki so ustvarile pogoje za razvoj neodvisnih nevladnih organizacij in njihovih programov pomoči.

Več informacij o nacionalni raziskavi o nasilju je dostopnih na spletni strani Urada za enake možnosti Vlade Republike Slovenije http://www.uem.gov.si/si/splosno/cns/novica/article/813/1380/297a5a54bc/.

Vir: Sončeve pozitivke